Obavijesti Video Pretražite Navigacija
AKCIJA MUP-A

Nastavljaju se crne brojke, policija najavljuje lov na "četiri ubojice na cestama"

Stop policija (Ilustracija: Hrvoje Jelavic/PIXSELL)
Stop policija (Ilustracija: Hrvoje Jelavic/PIXSELL)
U prvih pet mjeseci ove godine zabilježen je porast nesreća sa smtrnih ishodom za 3,4 posto, to jest za tri osobe. Policija nastavlja sa akcijom kontrole vozača i apelira na sve da poštuju propise i ostanu koncentrirani kada su u prometu.

Pet prometnih nesreća s poginulim osobama dogodilo se u Hrvatskoj u proteklih tjedan dana. Stradala su tri vozača motocikla, dva vozača automobila, 54 osobe su teže ozlijeđene, a 200 je bilo lakše ozlijeđenih.

Statistički gledano, u prvih pet mjeseci ove godine smrtno je stradala 91 osoba, što je 3,4 posto, to jest tri osobe više nego prošle godine.

Najčešći razlozi nesreća sa smrtnim slučajevima su nepropisna brzina, brzina koja nije primjerena uvjetima na cesti, oduzimanje prednosti prolaska, slijetanje s kolnika i prelazak na suprotnu stranu kolnika te sudari s vozilima koja su dolazila iz tog smjera.

Pročitajte i ovo Koronavirus u svijetu - Sve više slučajeva - 3 DOBRE VIJESTI Nazire li se kraj koroni? Već peti tjedan zaredom pandemija znatno usporava, bilježi se pad smrtnosti i novozaraženih

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna objavio Institut Robert Koch Dobre vijesti za turizam: Njemačka skinula šest hrvatskih županija s liste rizičnih područja

Također, policija apelira na vozače da pripaze i na motocikliste i mopede. Isto tako motociklisti moraju biti svjesni opasnosti kretanja brzinom većom od dozvoljene te moraju koristiti kacige.

Biciklisti i pješaci su također sudionici u prometu koji ne pištuju propise. ''Bicikliste dodatno upozoravamo kako je citiranim Zakonom propisano da od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću), a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu mora biti upaljeno najmanje jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla'', apeliraju iz policije.

Mole se i roditelji da ne dopuštaju djeci koja nisu položila vozački ispit upravljanje vozilom za koji nemaju dozvolu.

Savjeti za siguran put su da vozači budu koncentrirani na promet oko njih, da ne koriste mobitele tijekom vožnje, da voze na dovoljnom razmaku između vozila, da poštuju prometne znakove i pravila i da ne izlaze na cestu sa neispravnim i neregistriranim vozilima.

Zabrinjavajući podaci

Sigurnosni pojas je u vozilima s razlogom! ''Naime, od 126 osoba koje su poginule u osobnim automobilima tijekom 2020. godine, njih 60 ili 47,6 posto, odnosno skoro polovica nije koristila sigurnosni pojas. U prva četiri mjeseca 2021. godine od 31 osobe koje su poginule u osobnim automobilima, njih 19 ili 61,3 posto nije koristilo sigurnosni pojas'', istaknuli su iz MUP-a.

Pojačana aktivnost policije

Policija će, najavljuju, i ovog vikenda provoditi pojačane aktivnosti usmjerene na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. četiri glavne ubojice u prometu (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), kao i prekršaje vozača mopeda i motocikala te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja - recidivistima.

U poduzimanje aktivnosti biti će uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna UPISUJU LIJEČNICI OBITELJSKE MEDICINE Ministarstvo zdravstva: Svi cijepljeni građani bit će upisani u središnji registar i ostvariti pravo na COVID putovnicu

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tomašević preuzeo dužnost Plenković telefonski čestitao Tomaševiću, u utorak sastanak sa županima i čelnikom Zagreba

Vožnjom pod utjecajem alkohola ne dovodite u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu, zbog čega za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola niti jedan razlog ne može biti opravdan.

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene