Obavijesti Video Pretražite Navigacija
u pomoć dolaze bageri

Posljedice obilne kiše u Istri: Aktivirala se brojna klizišta, cijela šuma odronila se na lokalnu cestu

Velika količina kiše u kratkom vremenskom roku aktivirala je brojna klizišta i uzrokovala odrone (Foto: Istramet.hr)
Velika količina kiše u kratkom vremenskom roku aktivirala je brojna klizišta i uzrokovala odrone (Foto: Istramet.hr) Istramet.hr
Aktualno Galerija Velika količina kiše u kratkom vremenskom roku aktivirala je brojna klizišta i uzrokovala odrone (Foto: Istramet.hr) Velika količina kiše u kratkom vremenskom roku aktivirala je brojna klizišta i uzrokovala odrone (Foto: Istramet.hr) Foto: Istramet.hr Sava se u Zagrebu izlila iz korita (Foto: Dnevnik.hr) Sava se u Zagrebu izlila iz korita (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Sava se u Zagrebu izlila iz korita (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Uslijed ekstremnih količina oborina u noći na nedjelju se zaštopala Pazinska jama zbog čega je naglo porastao vodostaj. Nabujale su rijeke Raša te rijeka Mirna.

Nevrijeme koje je u subotu navečer pogodilo Istru, pogotovo dijelove Labinštine gdje je palo čak 105 mm kiše, uzrokovalo je nagli porast vodostaja rijeke Raše.

Pročitajte i ovo Poplave u Dubaiu - 2 Nezapamćeno nevrijeme Ujedinjeni Emirati saniraju štetu: Najmanje jedna osoba poginula, zračni promet otežan Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj

Veliki dijelovi poljoprivrednih površna raške doline su pod vodom, a na jednom dijelu došlo je i do prelijevanja nasipa i puknuća. Djelatnici Vodoprivrede utvrđuju nasipe vrećama pijeska.

Edi Paliska, zamjenik zapovjednika JVP Labin, rekao je za Dnevnik Nove TV da su vatrogasci u subotu intervenirali desetak puta u razdoblju od 19:30 do ponoći. "Imamo sad problem u dolini rijeke Raše, branimo magazin gdje je silaža. Ovdje su profesionalci iz vatrogasne postrojbe, pripadnici DVD-a Raša, ima nekih 15 djelatnika Hrvatskih voda, načelnica stožera Civilne zaštite i mještani", rekao je Paliska.

Jedan od onih kojima je voda ušla u kuću je i Zoran Jovičić. "Sinoć nam je bilo jako grdo. Em nam krov prokišnjava, a imamo vodu i u podrumu", kaže Jovičić koji će štetu utvrditi tek kad ispumpaju svu vodu. 

Odroni u Istri

Kako javlja Istramet, velika količina kiše u kratkom vremenskom roku aktivirala je brojna klizišta i uzrokovala odrone, naročito na sjeveru Istre oko jezera Butonige.

Nekoliko odrona srušilo se na cestu iz smjera Kašćerge prema Bankovcima, a između Bankovci i Ukotići zabilježena su još tri odrona. Dva manja i jedan ogroman gdje se cijela šuma odronila na lokalnu cestu.

Iako se na terenu radilo cijeli dan, za saniranje velikog odrona kod Bankovci sutra u pomoć dolaze bageri.

Sava se izlila iz korita

Zbog obilne kiše koja je ovoga vikenda padala u gotovo cijeloj Hrvatskoj, osobito u Istri i Primorju, vodostaji rijeka u naglom su porastu. U Zagrebu se tako Sava izlila iz korita. Vodostaj je 24 sata porastao za gotovo pet metara, ali zbog izgrađenih nasipa za grad nema opasnosti.

Oko 18 sati Hrvatske vode objavile su priopćenje o trentačnom stanju vodostaja i predikcijama za sljedeće sate:

Vodostaj rijeke Save u Zagrebu u 17 sati iznosio je +300 cm s tendencijom daljnjeg laganog porasta.

Vrh vodnog vala rijeke Save u Zagrebu očekuje se kroz iduća 3-4 sata i ne bi trebao premašiti +310 cm (1800 m3/s).

Trenutačni protoci i vodostaji rijeke Save nisu alarmantni kako za sam grad Zagreb, tako i za ostale dionice nizvodno od grada Zagreba.
 
Vodostaj rijeke Kupe u Karlovcu u 17 sati iznosio je +582 cm i stagnira. To znači da se vrh vodnog vala rijeke Kupe upravo u ovom trenutku nalazi na području grada Karlovca.
 
S obzirom na opadanje vodostaja rijeke Kupe na svim vodomjernim postajama uzvodno od Karlovca, očekuje se da nakon nekoliko sati stagnacije započne i opadanje vodostaja na karlovačkom području. Radi se o vodostaju koji ne ugrožava područje grada Karlovca kao ni dionice nizvodno sve do grada Siska.
 
Vodostaj rijeke Une u Hrvatskoj Kostajnici u 17 sati iznosio je +302 cm i dalje je u porastu od 2 cm/sat. U iduća 24 sata očekuje se da vodostaj rijeke Une u Hrvatskoj Kostajnici poraste još za nekih 40-ak cm i dosegne razinu od +340 cm (granica za uvođenje redovnih mjera obrane od poplava).

Istra i Primorje, Lika, Gorski kotar

Stanje vodostaja također se normalizira, vodostaji opadaju i situacija na terenu se poboljšava iz sata u sat.
 

Vodostaji u opadanju

Uslijed ekstremnih količina oborina u noći na nedjelju se zaštopala Pazinska jama zbog čega je naglo porastao vodostaj. Nabujala je i Raša te Mirna, ali vodostaji su jutros u opadanju. Nakon sinoćnjih 614 cm, u nedjelju je vodostaj Raše 362 cm, izvijestio je Istramet.

"Vodostaj Raše u subotu je naglo porastao, no tu nema nikakvih opasnosti. Nakon što je u subotu ujutro zabilježen vodostaj od 320 cm, u 21 sat i 30 minuta Hrvatske vode javljaju o vodostaju od 606 cm na lokaciji Potpićan što je u zoni izvanrednog stanja. Tu je situacija najkritičnija pa su stoga uvedene izvanredne mjere obrane od poplava", izvijestio je u subotu županijski državni zapovjednik Dino Kozleva.

Prognoza za nedjelju u Istri također najavljuje mjestimičnu kišu, naročito u unutrašnjosti i oko Učke, javlja Istramet.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene