Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vremenska prognoza

Grmljavinsko nevrijeme pogodilo Istru, vatrogasci imaju pune ruke posla. Evo kakvo nas vrijeme očekuje sljedećih dana

Ilustracija: Dusko Marusic/PIXSELL
Ilustracija: Dusko Marusic/PIXSELL
Aktualno Galerija +0 Ilustracija: Dusko Marusic/PIXSELL Galerija 1/1 >>
Subota iza nas vremenom je više podsjećala na tmuran jesenski dan nego na prvu subotu u veljači. U cijeloj zemlji je bilo toplo, a u unutrašnjosti i pretoplo za ovo doba godine.

Istočni dio Istre, naročito Labinštinu i Pulu zahvatilo je grmljavinsko nevrijeme praćeno obilnom kišom i jakim vjetrom pa su vatrogasci morali u nekoliko navrata intervenirati zbog ispumpavanja vode iz poslovnih prostora i stanova, doznaje se iz županijskog područnog ureda za zaštitu i spašavanje.

Pročitajte i ovo Sunčan dan u Splitu Vremenska prognoza Pred nama je šarolik početak tjedna, barem što se tiče vremena: Meteorolog otkrio što nas čeka Promjenjivo oblačno vrijeme Mogući i pljuskovi Promijenjivo vrijeme diljem Hrvatske: Stabilizacija se očekuje u drugoj polovici tjedna

Prema podacima istarskog meteo portala Istramet, do 22 sata meteorološke postaje na jugu istarskog poluotoku zabilježile su obilnu količinu kišu, a na području rta Kamenjak u Premnturi zabilježeno je 61 mm kiše, u Medulinu 55 mm, Pomeru 53 mm a obilna kiša pada i u Puli gdje je izmjereno 47 mm kiše. Na Labinštini su pale još obilnije količine tako da meteorološka postaja u Juranima bilježi čak 105 mm kiše. Zbog kvara na trafostanici, tijekom večeri je dio općine Svetvinčenat bio bez struje.

"Vodostaj Raše večeras je naglo porastao, no tu nema nikakvih opasnosti. Nakon što je jutros zabilježen vodostaj od 320 cm, u 21 sat i 30 minuta Hrvatske vode javljaju o vodostaju od 606 cm na lokaciji Potpićan što je u zoni izvanrednog stanja. Tu je situacija najkritičnija pa su stoga uvedene izvanredne mjere obrane od poplava", izvijestio je županijski državni zapovjednik Dino Kozlevac dodavši kako bi kiša trebala prestati padati oko jedan sat iza ponoći.

Tijekom večeri vatrogasci su na kritičnim područjima imali petnaestak intervencija zbog ispumpavanja vode, a po riječima zapovjednika pulske javne vatrogasne postrojbe Klaudija Karlovića, samo su pulski vatrogasci imali četiri intervencije i to dvije u Medulinu, jednu u Valturi te jednu u Muvoranu i to radi ispumpavanja vode iz prostora i stanova.

Unatoč opasnim uvjetima za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima, istarska policija javlja kako većih problema u prometu nema.

Kako javlja Istramet, dio poluotoka suočava se s plimom, visokim valovima i snažnim jugom. meteorološka postaja na Fortici u Labinu zabilježila je udar juga od čak 123 km/h.

U Bjelovaru i Sisku čak 18 stupnjeva

U subotu u 14 sati je na DHMZ-ovim postajama u Bjelovaru i Sisku izmjereno je čak 18 stupnjeva, a samo stupanj manje u Zagrebu i Karlovcu. Takve temperature su desetak stupnjeva više od višegodišnjih srednjaka maksimalnih temperatura.

Istovremeno, uz obalu je bilo 13 ili 14 stupnjeva, što znači da je južina donijela veću toplinu kopnenim predjelima nego Jadranu. U nedjelju će biti malo manje toplo, ali i dalje iznad prosjeka.

U Hrvatskoj se će i u nedjelju biti uglavnom oblačno s povremenom kišom koja će ponegdje na jugu biti i obilnija. Puhat će slab do umjeren vjetar s juga, a jedino u Dalmaciji još uvijek jako i olujno jugo. Temperatura će i u nedjelju biti iznad prosjeka. Na kopnu će se kretati između pet i 10, a uz obalu između osam i 14 stupnjeva Celzijevih.

U nastavku dana će biti promjenjivo oblačno, i dalje s povremenom kišom ili ponekim pljuskom. Puhat će većinom slab južni vjetar, a temperatura će biti iznad 10, najviše do 13 stupnjeva Celzijevih.

I na istoku će nedjelja biti iznadprosječno topla s 11 do 14 stupnjeva. Osim toga, i ovdje se očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme s povremenom kišom.

Nestabilno će se nastaviti i na sjevernom Jadranu i u gorju gdje će biti uglavnom oblačno s povremenom kišom, na moru i pljuskovima. U početku dana će puhati umjeren jugozapadnjak, a zatim bura. Temperatura na ovom području će se kretati između sedam i 12 Celzijevih stupnjeva.

U Dalmaciji će i dalje biti povremene kiše ili pljuskova. Jako i olujno jugo će oslabjeti i prolazno okrenuti na jugozapadnjak, zatim buru. Temperatura će s kretati oko 14 stupnjeva Celzijevih.

U novom tjednu će temperatura biti u padu pa će već u ponedjeljak biti osjetno hladnije, osobito ujutro. Početkom tjedna će biti povremenih oborina, osobito u utorak, a onda bi u srijedu trebalo biti malo stabilnije i sunčanije.

Na moru će još u ponedjeljak biti povremene kiše, a zatim će biti sunčanije. Razvedravanje će donijeti bura koja će u idućem tjednu biti umjerena i jaka, a podno Velebita na udare i olujna.

Dakle, pred nama je iznadprosječno topla i uglavnom oblačna nedjelja. Bit će i kiše,  i to obilnije na jugu zemlje. Od ponedjeljka se vraća osjetno hladnije vrijeme.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene