Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ispitan u ŽDO-u

Ponovo otvorena istraga protiv Josipa Boljkovca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Protiv Josipa Boljkovca ponovno je otvorena istraga zbog sumnje da je zapovjedio likvidaciju 21 civila kod Duge Rese 1945., zbog čega je jučer ispitan u zagrebačkom Županijskom državnom odvjetništvu, doznaje se od njegovog branitelja Ante Nobila.

'Boljkovac je  ispitan u tužiteljstvu, gdje je iznio svoju obranu i odgovarao na sva pitanja', potvrdio je Nobilo koji bivšeg šefa karlovačke Ozne i prvog hrvatskog ministra unutarnjih poslova brani od sumnji da je zapovjedno odgovoran za likvidaciju 21 civila, nakon oslobođenja Duge Rese, u svibnju 1945. na lokaciji Vidanka-Curak.

Boljkovčev sin Matija Boljkovac je kazao da će u ožujku u istrazi biti saslušano još nekoliko ljudi, sve redom starijih od 90 godina, neki iz Hrvatske, a neki iz Beograda.

'Ja sam uvjeren da će onda biti sve gotovo i da više neće biti nikakve istrage. Upućen sam u sve, kao sin, ali nisam ovlašten da vam išta od toga govorim', kazao je upučujući za ostale informacije na Nobila.

Na upit tko bi mogao teretiti njegova oca odgovorio je: 'Ma kakvi teretiti, i general Mišković (Ivan) i drugi samo će posvjedočiti nevinost moga oca, budite sigurni'.

Boljkovac je početkom studenoga prošle godine bio uhićen, pritvoren i protiv njega je zagrebački Županijski sud pokrenuo istragu. Zbog poodmakle dobi i zdravstvenog stanja većinu je vremena umjesto u zatvoru u Remetincu proveo u zatvorskoj bolnici.

No, nepunih mjesec dana kasnije Ustavni sud je ukinuo odluke zagrebačkog Županijskog suda, ustvrdivši da se postupak protiv njega trebao voditi po novome, a ne starome Zakonu o kaznenom postupku, to jest da je istragu trebalo voditi državno odvjetništvo, a ne istražni sudac.

Sada je državno odvjetništvo to i učinilo te pokrenulo istragu po novome ZKP-u. No, ovoga puta nije tražilo Boljkovčevo pritvaranje pa će se u nastavku istrage braniti sa slobode.

Boljkovca odbacuje optužbe da je počinio ratni zločin. Na teret mu se stavlja da je kao šef Povjerenstva Ozne za kotar Karlovac zapovjedio da se veći broj civila iz dugoreškog kraja bez stvarnog razloga uhiti i zatvori zbog navodne suradnje s ustaškim vlastima, nakon čega su, po njegovoj naredbi, pripadnici 3. čete 1. hrvatske brigade KNOJ-a iz vatrenog oružja pobili 21 osobu. (Hina)

 

Pročitajte i ovo Screenshot Pokret otpora Partizani upali u Rusiju i žestoko napali: "Uzet ćemo svoju zemlju od režima" Milorad Dodik Osjeća se ugroženo Dodiku nastavljeno suđenje: Proces nazvao farsom pa zaradio opomenu

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene