Ponovno tehnički problemi s vojnim helikopterima servisiranima u Rusiji! Ovaj put helikopter je trebao prevoziti predsjednika Zorana Milanovića.

Galerija Opet problemi s vojnim helikopterima - 5 Opet problemi s vojnim helikopterima - 1 Opet problemi s vojnim helikopterima - 2 +2 Opet problemi s vojnim helikopterima - 3

U Ministarstvu obrane potvrdili su, na upit Dnevnika Nove TV, da su manje nepravilnosti na jednom od helikoptera uočene 28. srpnja. Helikopter nije mogao poletjeti dok kvar nije bio otklonjen. U MORH-u kažu da je taj zračni prijevoz bio organiziran za potrebe Ureda predsjednika.

Vezani članci Curenje plina u Sjevernom toku Što se dogodilo s plinovodom Sjeverni tok? "Rusija šalje najjasniji mogući signal..." Gruzijska granica Potresna svjedočanstva Rusa koji bježe u Gruziju: "Ne želim biti topovsko meso. Granična policija namjerno radi zastoj, traže od nas mito"

Isti taj dan, predsjednik Zoran Milanović boravio je u Veloj Luci na Korčuli. Na svečanu sjednicu Općinskog vijeća, ali i izložbu u čast Olivera Dragojevića - odletio je vojnim helikopterom. Ali za taj predsjednikov put morali su angažirati drugi, zamjenski helikopter. 

U Milanovićevu uredu na cijeli slučaj nisu se željeli osvrtati. U Ministarstvu obrane kažu da su svi nadležni u sustavu upoznati s učestalim problemima koje ovi helikopteri imaju nakon remonta.

"Možemo Vas izvijestiti da je bila riječ o letu u potpori programu Ureda Predsjednika RH. Kod helikoptera koji navodite, tijekom redovnog pregleda u sklopu pripreme za zadaću prevoženja uočene su manje nepravilnosti, manja odstupanja u parametrima rada motora, koje su zrakoplovni tehničari HRZ-a ubrzo riješili, te je helikopter vraćen u operativnu uporabu (…)

O statusu ispravnosti vojne opreme i tehnike redovito, na propisani način, izvješćujemo sve nadležne institucije u zapovjednoj crti“, poručili su iz Ministarstva obrane za Dnevnik Nove TV.

Nisu ovo prvi takvi problemi. Nedavno su ih imali i vojnici u misiji na Kosovu. Zbog silnih reklamacija vojne letjelice češće su prizemljene nego u zraku. Helikopteri, o kojima ovise brojne akcije spašavanja i traganja, medicinski letovi, vraćeni su s remonta prije nepunih godinu dana i hrvatski porezni obveznici platili su to više od 207 milijuna kuna.

Prava je sreća da se ovaj kvar uočio dok su bili prizemljeni, ali krajnje je vrijeme da se odgovori pozabave cijelom ovom pričom prije nego što bude prekasno. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju