Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iduća u travnju 2014.

Spektakularna potpuna pomrčina Mjeseca!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danas se dogodila potpuna ili totalna pomrčina Mjeseca ukupnog trajanja od 5 sati i 56 minuta, ali nije bila vidljiva iz Hrvatske jer je Mjesec prolazio kroz polusjenu na završetku pomrčine u vrijeme kada je kod nas nastupao večernji sumrak.

Mjesec je potpuno u Zemljinoj sjeni proveo 51 minutu, a pomrčina je bila vidljiva iz Sjeverne Europe, Istočne Afrike, Azije, Australije, s Pacifika i Sjeverne Amerike. Mjesec je počeo ulaziti u Zemljinu sjenu u 13,45 sati po srednjoeuropskom vremenu, a potpuna pomrčina Mjeseca mogla se vidjeti od 15,06 sati, također po srednjoeuropskom vremenu.

Za vrijeme pomrčine Sunce, Zemlja i Mjesec su točno u ravnini, tako da do Mjeseca ne dopire direktna Sunčeva svjetlost jer je on u Zemljinoj sjeni. Ipak Mjesec nikada ne prekriva potpuni mrak, već poprima crvenkastu boju, jer dio Sunčeve svjetlosti 'zaobilaznim' putem dođe do Mjeseca. Crvena boja se kod pomrčine Mjeseca javlja iz sličnih razloga zbog kojih je i Sunce na zalazu crveno.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Slijedeća tek 2014. U subotu potpuna pomrčina Mjeseca Slika nije dostupna Svaka čast Ovo je najbolja od svih fotografija pomrčine Mjeseca!

>> Ovo je najbolja od svih fotografija pomrčine Mjeseca!

Sljedeća potpuna pomrčina Mjeseca dogodit će se tek 15. travnja 2014. Iz Zvjezdarnice Zagreb najavljuju da će se tijekom 2012. godine zbiti četiri pomrčine - i to po dvije pomrčine Sunca i Mjeseca.

Naime, 20. svibnja 2012. zbit će se prstenasta pomrčina Sunca vidljiva iz Azije, s Pacifika, sa zapada Sjeverne Amerike, Kine, Japana i dijela Groenlanda, a 4. lipnja 2012. zbit će se djelomična pomrčina Mjeseca vidljiva iz Azije, Australije, s Pacifika i iz obje Amerike.

Totalna ili potpuna pomrčina Sunca koja će se kao djelomična moći vidjeti iz Australije, s Novog Zelanda, s južnog Pacifika i s južnog dijela Južne Amerike, dok će linija totaliteta prolaziti od Australije preko južnog Pacifika zbit će se 13. studenoga 2012., a 28. studenoga 2012. zbit će se djelomična pomrčina Mjeseca Zemljinom polusjenom. Pomrčina će se vidjeti iz Europe osim krajnjeg sjevera, istočne i dijela središnje Afrike, Azije, Australije, Novog Zelanda, Pacifika i Sjeverne Amerike.

Na slici ispod teksta možete pogledati barem djelomičnu pomrčinu mjeseca koju je u Virovitici snimio naš čitatelj Zlatko Kovačević. (I.D./T.Š./Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene