Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Denis Kovačić, pomoćnik ministra, izjavio je kako je povećanje cijene dopunskog osiguranja samo dio reforme zdravstava te da se ta mjera krivo komunicira u javnost.


Pomoćnik ministra zdravlja Denis Kovačić izjavio je u subotu kako povećanje cijene dopunskog zdravstvenog osiguranja za 19 kuna nije puno te da najpotrebitiji to neće osjetiti, istaknuvši da je to povećanje samo dio reforme zdravstva koji se ne može gledati izdvojeno.

Vezani članci Umirovljenici, ilustracija (Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL) Premijer se pohvalio rastom mirovina, ali umirovljenici nisu zadovoljni Marijan Šarec mandatar Slovenske Vlade (Foto: Matija Habljak/PIXSELL) Slovenija: Budući ministar zdravstva za ukidanje dopunskog osiguranja

"Milijun ljudi ne plaća dopunsko zdravstveno osiguranje i za njih netko mora platiti. Za sve one koji su do sada imali pravo na adekvatnu zdravstvenu zaštitu ovom mjerom neće doći do ukidanja niti jednog prava. Ova se mjera na krivi način komunicira u javnosti", rekao je Kovačić novinarima u Varaždinu, tijekom središnjeg obilježavanja Nacionalnog dana hitne medicinske službe.

Dodao je kako u narednim mjesecima cijela zdravstvena reforma ide u paketu te je teško tumačiti jednu mjeru nepovezano s drugima.

"Zdravstveni sustav koji smo zatekli ima rupu od 2,5 milijardi kuna, 31 bolnica je bila pod upravom Ministarstva zdravlja, ali nažalost ništa se kvalitetno u sanaciji nije dogodilo, osim što je mimo redovitih proračuna preko 3,5 milijardi kuna 'upumpano' u sustav. Unatoč tim dodatnim sredstvima generirao je ponovno 2,5 milijarde dodatnog gubitka“, rekao je Kovačić.

Dodao je da sanacija nakon povratka bolnica županijama neće biti ni laka, niti brza, ali da će doći do restrukturiranja mreže zdravstvenih ustanova jer je to nužnost.

Za program '72 sata' svoga prethodnika rekao je da je živio samo na papiru. "Po meni je daleko bitnije omogućiti da period od postavljanja sumnje do uspostavljanja dijagnoze bude kraći, a ne 6 do 10 mjeseci. Svatko s ili bez programa koji se zove '72 sata' će vrlo brzo dobiti terapiju kakvu zaslužuje. U terapijskom dijelu nema problema, problem je dijagnostika, naš je cilj da omogućimo da se suvremene dijagnostičke metode mogu što brže i što češće koristiti", naglasio je Kovačić.

Najavio je da bi sjeverozapad Hrvatske uskoro trebao dobiti ono što mu nedostaje - kvalitetan uređaj za dijagnostiku magnetskom rezonancom u varaždinskoj Općoj bolnici, koja bi trebala postati regionalna.

Na novinarsko pitanje o poslu koji je prethodni ministar zdravlja Siniša Varga povjerio tvrtki Ekoturs, zbog koje je uhićen bivši pročelnik zagrebačkog Ureda za zdravstvo Zvonimir Šostar, Kovačić je odgovorio da o tome zna samo ono što je pročitao u medijima.

"Znam da se radi o čišćenju uređaja metodom suhog leda, što je suvremena metoda. Postavlja se pitanje je li to provođeno, ali to je već pitanje za bivšeg ministra Vargu", kazao je. (Hina)