Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sad vam je prilika

I vas se pita: Što mislite o pomicanju sata možete odgovoriti u upitniku Europske komisije

Sat (Foto: Getty Images)
Sat (Foto: Getty Images) Foto: Getty Images
Pomicanje sata mnogima ‘’pili živce’’, ali od kad je Europski parlament izglasao da bi ga trebalo ukinuti, ostaje samo još pitanje koje bismo računanje vrijeme radije zadržali – ljetno ili zimsko. Europska komisija zatražila je od građana da iskažu svoje mišljenje.

Europska komisija obvezala se do 16. kolovoza 2018. prikupiti mišljenja građana o mogućim promjenama pomicanja sata u Europskoj uniji. Upitnik je dostupan na hrvatskom jeziku na internetskoj stranici Komisije.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Ursula von der Leyen Nijemci objavili Plenković je jedan od kandidata za predsjednika Europske komisije? "Navodno je već izrazio interes" Počinje zimsko računanje vremena - 2 Zimsko računanje vremena Ne zaboravite, večeras se pomiče sat! Osim te promjene stiže nam još jedna koja se odnosi na struju

Zastupnik Davor Škrlec, kao član radne skupine Europskog parlamenta koja se zalaže za ukidanje polugodišnjeg pomicanja sata u EU-u, smatra kako je ta praksa zastarjela i ide na štetu građanima.

Tijekom listopada 2016. godine njegov ured proveo je istraživanje treba li takvu praksu zadržati ili prekinuti u Hrvatskoj, pri čemu se 85% ispitanika izjasnilo kako je potrebno ukinuti ljetno i zimsko računanje vremena navodeći štetne razloge poput zdravstvenih tegoba, problema u prometu i poteškoća pri izvršavanju svakodnevnih obaveza.

“Ovo je sada prilika za građane da se izjasne jesu li za ukidanje polugodišnjeg pomicanja sata u Europskoj uniji i žele li pritom zadržati ljetno ili zimsko računanje vremena. U svrhu bolje regulacije, potrebno je ukinuti ili mijenjati zakone koji nemaju željeni učinak ili su čak štetni za mnoge građane. Brojne studije, uključujući i studiju koju je dao izraditi Europski parlament u listopadu prošle godine, nisu uspjele dokazati nikakve pozitivne efekte promjene sata, no utvrdile su negativne efekte na ljudsko zdravlje, poljoprivredu i sigurnost u prometu. Prednosti takve prakse su tek marginalne dok su negativne posljedice za zdravlje mnogo ozbiljnije nego što smo smatrali do sada”, rekao je Škrlec.

Podsjetimo, zastupnici u Europskom parlamentu su u veljači ove godine pozvali Komisiju da pristupi temeljitoj analizi Direktive 2000/84/EZ od 19. siječnja 2001. o ljetnom računanju vremena i, ukoliko je potrebno, izradi prijedlog za njenu reviziju.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene