Sat (Foto: Getty Images)
Sat (Foto: Getty Images) Foto: Getty Images

Pomicanje sata mnogima ‘’pili živce’’, ali od kad je Europski parlament izglasao da bi ga trebalo ukinuti, ostaje samo još pitanje koje bismo računanje vrijeme radije zadržali – ljetno ili zimsko. Europska komisija zatražila je od građana da iskažu svoje mišljenje.


Europska komisija obvezala se do 16. kolovoza 2018. prikupiti mišljenja građana o mogućim promjenama pomicanja sata u Europskoj uniji. Upitnik je dostupan na hrvatskom jeziku na internetskoj stranici Komisije.

Vezani članci Aplikacija, ilustracija Europska komisija potiče države da razvijaju aplikacije za praćenje Otoci i turizam - ilustracija Komisija ima plan za spas turističke sezone: Bude li se ispravno i sigurno postupalo...

Zastupnik Davor Škrlec, kao član radne skupine Europskog parlamenta koja se zalaže za ukidanje polugodišnjeg pomicanja sata u EU-u, smatra kako je ta praksa zastarjela i ide na štetu građanima.

Tijekom listopada 2016. godine njegov ured proveo je istraživanje treba li takvu praksu zadržati ili prekinuti u Hrvatskoj, pri čemu se 85% ispitanika izjasnilo kako je potrebno ukinuti ljetno i zimsko računanje vremena navodeći štetne razloge poput zdravstvenih tegoba, problema u prometu i poteškoća pri izvršavanju svakodnevnih obaveza.

“Ovo je sada prilika za građane da se izjasne jesu li za ukidanje polugodišnjeg pomicanja sata u Europskoj uniji i žele li pritom zadržati ljetno ili zimsko računanje vremena. U svrhu bolje regulacije, potrebno je ukinuti ili mijenjati zakone koji nemaju željeni učinak ili su čak štetni za mnoge građane. Brojne studije, uključujući i studiju koju je dao izraditi Europski parlament u listopadu prošle godine, nisu uspjele dokazati nikakve pozitivne efekte promjene sata, no utvrdile su negativne efekte na ljudsko zdravlje, poljoprivredu i sigurnost u prometu. Prednosti takve prakse su tek marginalne dok su negativne posljedice za zdravlje mnogo ozbiljnije nego što smo smatrali do sada”, rekao je Škrlec.

Podsjetimo, zastupnici u Europskom parlamentu su u veljači ove godine pozvali Komisiju da pristupi temeljitoj analizi Direktive 2000/84/EZ od 19. siječnja 2001. o ljetnom računanju vremena i, ukoliko je potrebno, izradi prijedlog za njenu reviziju.