Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na ulazu u grad

Položen temeljni kamen za Dom ratnika u Vukovaru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U sklopu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. na Bogdanovačkoj cesti na ulazu u Vukovar večeras je položen temeljni kamen za gradnju Dom ratnika, u koju će Udruga ratnika hrvatskog obrambenog rata (URHOR) uložiti 13,5 milijuna kuna.

'Bit će to kuća svih hrvatskih ratnika i jedini takav prostor u Hrvatskoj', rekao je na prigodnoj svečanosti polaganja temeljnog kamena predsjednik URHOR-a Petar Janjić Tromblon. Dodao je kako je donacijama 'pokrivena' polovica ukupnih troškova gradnje.

Objekt će imati višenamjensku dvoranu - od komemorativnih skupova do konferencija - ugostiteljski dio i potkrovlje s mogućnosti smještaja stotinjak ljudi. Predviđena je i gradnja igrališta za mali nogomet i boćalište te drugih sadržaja, a u domu će raditi 18 djelatnika, uglavnom djece koja su u Domovinskom ratu ostala bez roditelja.

U dvorištu budućeg doma ratnika položen je i temeljni kamen za gradnju spomenika nazvana 'Otac i sin', koji će URHOR podignuti u spomen na najmlađu žrtvu 'Ovčare' 16-godišnjeg Igora Kačića i njegova oca Petra, branitelja koji je poginuo na Sajmištu. Dom ratnika trebao bi biti izgrađen za godinu dana.

U spomen na sve poginule i nestale hrvatske branitelje i civile u obrani Vukovara 1991. niz Dunav će večeras u sklopu projekta Željka Kovačića 'Svjetlosna rijeka sjećanja' iz brodica vukovarskih brodara biti pušteni zapaljeni crveni i bijeli lampiona. Odlukom Hrvatskoga sabora, 18. studenoga obilježava se kao Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. Ove se godine taj spomendan, na koji se prisjećamo tragedije Vukovara u Domovinskom ratu, obilježava pod geslom 'Hrabri ljudi'.

Na obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. i 20. obljetnice vukovarske tragedije danas je u tome gradu sudjelovalo oko 40.000 ljudi, među kojima su bili i predsjednik Republike Ivo Josipović, predsjednica vlade Jadranka Kosor i predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić. Po policijskim podatcima, u tijeku svečanosti obilježavanja i nakon nje u Vukovaru se nije dogodio nijedan izgred.

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. nastavlja se sutra odavanjem počasti poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima i civilima u vukovarskoj gradskoj četvrti Borovu naselju. (Hina)

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Poruke s Facebooka 'Vukovar ne živi samo jedan dan, samo kad su kamere tu...' Slika nije dostupna Podijelite s nama uspomene i sjećanja Kakve osjećaje u Vama izaziva obljetnica pada Vukovara?

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene