Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatska se sjeća

Prošlo je 20 godina: 50 tisuća ljudi poklonilo se žrtvama grada heroja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je obilježila 20. obljetnicu pada Vukovara.

Oko 50.000 ljudi, prema procjenama policije, okupilo se u gradu heroju kako bi obilježili obljetnicu pada grada. Kolona građana krenula je nešto prije 11 sati iz vukovarske bolnice u šetnju kroz grad prema memorijalnom groblju. Sudionici povorke stigli su iz svih krajeva Hrvatske, a u Vukovar je stigao i državni vrh, kao i predstavnici oporbe. Iza 16 sati svečanosti u Vukovaru su se primaknule kraju, a gosti počeli razilaziti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sjećanje na Vukovar Kardinal Puljić: Tko se od zločina ne ogradi postaje sudionik i sukrivac Slika nije dostupna Podijelite s nama uspomene i sjećanja Kakve osjećaje u Vama izaziva obljetnica pada Vukovara?

E moj Vukovare, Heroju Grade,
svatko se sjeća kad tvoje ime pade.
No iako si razrušen bio
svatko se s tobom ponosio.

Jer tvoja je hrabrost
i žrtva na oltaru Domovine
veća nego svaka stvar i biće,
bila je i uvijek opjevana bit´će.

Vukovare, ti razrušen više nisi,
al tvoja žrtva í dalje puni moje misli
i topot slavonski se čuje dok se nebo plavi,
proklet bio tko Tebe zaboravi!

Ovo je samo jedna od pjesama koje su stigle u našu redakciju na poziv da nam pošaljete svoja sjećanja na Vukovar i fotografije koje u Vama pobuđuju najdublje emocije o stradavanju grada heroja 1991. godine. Autor pjesme koju smo izdvojili učenik je osnovne škole, a izdvojena je kao primjer mnogih pjesama koje su nam poslali oni koje tragedija Vukovara duboko pogađa iako u vrijeme stradavanja grada nisu bili ni rođeni.

Komemorativnim skupom u dvorištu vukovarske Opće bolnice, kroz koju je tijekom agresije bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi na Vukovar 1991. prošlo 3470 ranjenika te izvedeno više od 2500 operacija, u Vukovaru je danas počelo obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. i dvadesete godišnjice stradanja toga grada u Domovinskom ratu.

U komemorativnom programu nazvanom 'Hrabri ljudi', što je i moto ovogodišnjeg obilježavanja 20. obljetnice vukovarske tragedije, sudjeluje klapa HRM Sv. Juraj, pjevačica Gabi Novak i glumac Darko Milas. Pored velikog broja građana Vukovara i domoljuba pristiglih iz svih krajeva Hrvatske, skupu su nazočni predsjednik RH Ivo Josipović i Hrvatskog sabora Luka Bebić, predsjednica Vlade Jadranka Kosor, ministri u Vladi, saborski zastupnici, đakovački i osječki nadbiskup i predsjednik HBK msgr. Marin Srakić, te brojni drugi visoki crkveni dužnosnici kao i čelnici i predstavnici brojnih stradalničkih i braniteljskih udruga, političkih stranaka te članovi diplomatskog zbora akreditirani u Hrvatskoj.

U koloni sjećanja, u kojoj se prvi put nose zastave 144 hrvatske ratne postrojbe, sudionici obilježavanja predvođeni pripadnicima 204. vukovarske brigade koja je 1991. godine branila grad, uputit će se nakon komemorativnog programa gradskim ulicama prema 5,5 kilometara udaljenom Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata. Ondje će državna i druga izaslanstva položiti vijence i zapaliti svijeće kod središnjeg spomenika autorice akademske kiparice Đurđe Ostoje. Nakon molitve za poginule i nestale u Domovinskom ratu koju će moliti nadbiskup Marin Srakić, svetu misu na groblju će predvoditi vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić.

Bitka za Vukovar, u kojoj su, po podacima vukovarske bolnice, do sloma obrane grada 18. studenoga 1991. ubijena ili poginula 1.624 branitelja i civila te ranjeno njih više od 2.500, počela je 25. kolovoza, kada su bivša JNA i srpske paravojne postrojbe krenule u opći tenkovsko-pješački napad na Vukovar.

Opkoljeni grad branilo je oko 1.800 pripadnika Zbora narodne garde i policije te dragovoljaca HOS-a ustrojenih u 204. brigadu Hrvatske vojske. Obrana grada slomljena je 18. studenoga 1991. godine. U srpske koncentracijske logore, nakon sloma obrane grada, odvedeno je više od sedam tisuća zarobljenih hrvatskih branitelja i civila, a iz grada je prognano oko 22.000 Hrvata i ostalih nesrba.

>> 'Sjetim se svih tih drugih prijatelja, Vesne nema, Žaca nema, Crvenog nema, nikoga nema'

>> Sjećanje na Vukovar paljenjem svijeća

Na popisu zatočenih i nestalih osoba iz Domovinskog rata nalazi se još 306 hrvatskih branitelja i civila s vukovarskog područja.

18. studenoga 1991. godine se od 1999. godine odlukom Hrvatskoga sabora obilježava kao Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. Središnji program, nazvan 'Hrabri ljudi', što je i geslo ovogodišnjeg obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine započet će u 10 sati u dvorištu vukovarske Opće županijske bolnice. Programu će nazočiti predsjednik Republike Ivo Josipović i predsjednica Vlade Jadranka Kosor i predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić.

Danas se obilježava se i obljetnica stradanja u Škabrnji. Prvi dan srpske okupacije 18. studenog 1991. godine ubijena su 43 škabrnjska civila i 15 branitelja. Pokolji i progoni nastavljeni su idućih dana. Tijekom višegodišnje okupacije sve do oslobođenja u 'Oluji' 1995. broj škabrnjskih žrtava povećao se na 86. Još šestero mještana poginulo je nakon rata od zaostalih minsko-eksplozivnih naprava. U Škabrnji nema nijedne obitelji u kojoj netko od najmilijih nije stradao.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene