Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraživanje o fakultetima

Polovica brucoša i maturanata smatra preteškima fakultete prirodnih i tehničkih znanosti!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zapošljavanje mladih - europski, ali i hrvatski problem. Najtraženija zanimanja, ona iz prirodnih i tehničkih znanosti,hrvatski studenti ne upisuju jer su im preteška.

Da su preteški fakulteti prirodnih i tehničkih znanosti misli polovica brucoša i maturanata koji su sudjelovali u istraživanju portala Srednja.hr i Visokog učilišta Algebra. Naši učenici fakultete često biraju i prema mogućnostima zapošljavanja izvan zemlje.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić U Dnevniku Nove TV Ne propustite posljednje i najrelevantnije predizborno istraživanje Donacija PMF-u - 5 Poticanje znanosti Velikodušna donacija: Udovica hrvatsko-američkog fizičara fakultetu poklonila nesvakidašnji dar

Maturant Alen David nestrpljivo čeka rezultate državne mature i nada se politologiji. 'Znao sam da me to zanima, nisam imao nikakvih problema pri odabiru', kazao je. On, kao i većina mladih, fakultet bira prema vlastitim sklonostima. 'Tijekom cijele srednje škole bilo je dvoumljenje i pravo je na kraju, pomoglo je to jer nema matematike', kazala je Martina.

No, cijene i mišljenje poznanika koji rade u struci, a najmanje ih zanima preporuka obitelji. 'Brucoši koji su izabrali fakultet pod utjecajem roditelja su znatno nezadovoljniji od onih koji su se vodili preporukama stručnjaka', kazao je Aldo Franičević, urednik portala Srednja.hr.

>>
Gotovi e-upisi u srednje škole!

A opet raste broj mladih koji žele biti ekonomisti ili profesori. Društveni fakulteti i dalje su hit, unatoč podacima s burze. 'Mislim da je to zabrinjavajuć podatak jer bi trebalo dati više naglaska pogotovo zato što je i europska perspektiva i hrvatska perspektiva da se mora što više njih uključiti u te tehničke i prirodne znanosti', kazao je Hrvoje Balen iz Algebre.

Više od polovice ispitanika smatra da većina studenata samo želi diplomu bez muke. I u tome vide glavni razlog zašto više mladih ne želi studirati tehničke i prirodne fakultete. 'Bitno da čovjek radi ono što voli, ja sigurno ne bih došao do diplome lako na tehničkom fakultetu jer me to ne zanima', kazao je Nikola, student medicine.

No, ti mladi ljudi medicinu su odabrali iz jednog razloga: 'Sad ono klasični klišej- volim pomagati ljudima', kazala je jedna studentica medicine. Velik broj studenata svih fakulteta bolju perspektivu vidi izvan Hrvatske. 'Po mogućnosti otići negdje vani pa pomalo probat okušati se vani i vidjeti kako to izgleda', kazao je Marko. Iako najčešće upisuju ono što žele, gotovo polovica ispitanih brucoša razmišlja o promjeni studija.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene