Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Datum ulaska Hrvatske u Europsku uniju nije utvrđen, ali ako Hrvatska provede reforme i ispuni obveze može se očekivati da uđemo 2009., izjavio je predsjednik Stjepan Mesić nakon razgovora s poljskim šefom države Lechom Kaczynskim, koji je, napomenuvši da "nagađanja o datumima idu sve do 2011.", istaknuo kako Poljska nema ništa protiv da Hrvatska uđe što prije.


"Hrvatska treba otvarati nova poglavlja i zatvarati ona koja su već otvorena", istaknuo je Mesić.

Vezani članci Slika nije dostupna Lech Kaczynski - od dječje zvijezde do predsjednika Slika nije dostupna Pronađena tijela svih žrtava i predsjednika Kaczynskog

Predsjednik Kaczynski je na pitanje o brzini ulaska Hrvatska u Uniju, s obzirom na najnoviju situaciju, izjavio da "nagađanja o datumima idu sve do 2011.", ali da Poljska nema ništa protiv da Hrvatska uđe što prije.

Prema njegovim riječima, najveće europske zemlje su o tome već donijele svoje odluke ali te odluke nisu javno objavljene. Također smatra da se za Hrvatsku prijelomni događaj zbio u ožujku prošle godine na Europskom vijeću.

"Tamo nisu pale nikakve službene odluke, no u politici je katkada tako da nešto službeno nije poznato, ali je zapravo poznato", kazao je poljski šef države. Priznao je da govori "po svom osjećaju", ali da "hrvatski predsjednik zasigurno zna bolje".

"Poljskoj je stalo do otvaranja i proširenja Unije i Hrvatska može računati na našu potporu", istaknuo je visoki poljski gost.

"Želimo Hrvatskoj što brže uključenje u europske i svjetske sustave", dodao je. Pritom je jasno dao do znanja da Hrvatsku želi vidjeti u "savezu naroda" a ne u "federaciji", jer je jedino tako moguća "sveobuhvatnija i potpunija suradnja".

Tijekom razgovora dvojica su predsjednika dotaknula pitanje stanja u regiji, kriznih žarišta današnjeg svijeta i biletaralnih odnosa. Za odnose Poljske i Hrvatske ustvrdili su da su "vrlo dobri" i da "mogu jedino biti još bolji"

Službeni dvodnevni posjet predsjednika Lecha Kaczynskog skraćen je zbog nesreće poljskog zrakoplova u kojoj je u srijedu navečer poginulo 20 osoba, te je pretvoren u radni posjet. Stoga se nije sastao s premijerom Ivom Sanaderom i predsjednikom Sabora Lukom Bebićem. 

Mesić je Kaczynskog pozvao da što prije dođe u službeni posjet Hrvatskoj.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju