Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Poljska se zalaže za ulazak Hrvatske u Europsku uniju i NATO i smatra da se bilateralni problemi lakše mogu riješiti kroz proces integracija, izjavio u utorak u Zagrebu predsjednik poljskog parlamenta (Sejma) Bronislaw Komorowski koji boravi u uzvratnom službenom posjetu Hrvatskoj.


'Poljska je jako zainteresirana za to da Hrvatska uđe u EU i NATO. Iz svog iskustva znamo da je sva granična, narodna i povijesna pitanja lakše riješiti kroz proces integracija', rekao je Komorowski u izjavi za novinare nakon susreta sa svojim domaćinom, predsjednikom Hrvatskog sabora Lukom Bebićem.

Vezani članci Poljski predsjednik, Andrzej Duda Poljski novinar predsjednika nazvao kretenom, pa mu sad prijeti i do tri godine zatvora Slika nije dostupna "Odnosi Rusije i NATO-a prolaze kroz najdublju krizu od okončanja Hladnog rata"

Predsjednici hrvatskog i poljskog parlamenta razgovarali su o bilateralnim odnosima, koje su ocijenili 'dobrim i prijateljskim', a posebice o daljnjem razvoju parlamentarne suradnje. Poseban naglasak u razgovorima dan je pristupanju Hrvatske NATO-u i Europskoj uniji, u čemu Hrvatska ima snažnu podršku Poljske, te u vezi s time i o poljskim iskustvima iz procesa pristupanja EU-u.

Intenziviranje međuparlamentarne suradnje

'Ima dosta mogućnosti za daljnje unapređenje suradnje između dviju zemalja i dogovorili smo se da ćemo intenzivirati međuparlamentarnu suradnju', rekao je Bebić novinarima. Komorowski je poželio Hrvatskoj dobre pregovore s Europskom unijom te 'uspjeh i hrabrost u provođenju reformi' te dodao: 'Računamo na Hrvatsku kao na poljskog saveznika u EU-u i NATO-u'.

Predsjednik Sejma pozvao je Bebića na proslavu 20. godišnjice neovisnosti Poljske koja će se održati početkom lipnja u Varšavi. Tijekom dana Komorowskog će također primiti predsjednik države Stjepan Mesić, premijer Ivo Sanader, a razgovarat će i s predsjednicom Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU Vesnom Pusić, potpredsjednikom Sabora i predsjednikom Odbora za europske integracije Nevenom Mimicom i drugim saborskim dužnosnicima.