Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ustavne promjene

Politika ulazi u Državno sudbeno vijeće?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osim rješavanja gospodarske krize, Hrvatska na putu prema Uniji mora provoditi i reforme, posebno onu pravosuđa.

Suci bi trebali biti neovisni, međutim, tijelo koje ih bira, državno sudbeno vijeće sukladno novim izmjenama Ustava trebalo bi imati i političare za članove. Jamči li to neovisnost u vrijeme kada u borbi protiv korupcije svako malo ispliva neko političko ime? Treba li gospićkog suca Branka Milanovića suspendirati, jer je prst u anus okarakterizirao rukovanjem?

Pročitajte i ovo Ilustracija Apsurdnost pravosuđa Sutkinja krala po dućanima, druga primala mito: Obje i danas primaju pola plaće da ne rade Slika nije dostupna "IZGUBLJENO POVJERENJE U PRAVOSUĐE" Petrov odrješit: "HDZ-ova reforma pravosuđa je PR dokument, ovi su prijedlozi ispod svakog kriterija i nedostojni struke"

To su slučajevi u kojima je Državno sudbeno vijeće odlučivalo i zato su ti ljudi važni. DSV ima jedanaest članova. iz reda istaknutih sudaca, odvjetnika i profesora pravnih znanosti bira ih Sabor. Većina od ukupnog broja članova mora biti iz reda sudaca. Izmjenama ustava, međutim, planira se promjena. 'Da se u sastav DSV-a, koji trenutno čine pravni eksperti, suci i odvjetnici, inkorporiraju i dva sabornika. Ako je to točno to bi onda bio veliki korak nazad', smatra Zorislav Antun Petrović iz Transparency Internationala.

'Kontrolori javnosti i struke'

Plan je točan u DSV ubaciti dvije osobe koje nisu ni suci, ni pravnici, odvjetnici ili bilo kakvi stručnjaci, a birao bi ih Sabor. 'Dolazili bi kandidati, kako iz udruge sudaca, kako iz odvjetničkih redova, tako i sveučilišne zajednice. Najvjerojatnije će biti dva člana iz redova sveučilišne zajednice', tvrdi Vladimir Šeks. SDP-ov član radne skupine otkriva, ipak nam drugačiji plan. 'Dva zastupnika jedan iz koalicije i jedan iz oporbe. No oni ne čine većinu, oni su kontrolori javnosti i struke', objašnjava SDP-ov Josip Leko.

Politika je uvijek sudjelovala u imenovanju sudaca. Sabor je imenovao DSV, a oni su imenovali i razrješavali dužnosti suce i radili su nakon mišljenja saborskog Odbora. Sada bi kontrolu preuzeli zastupnici u njihovim redovima, no šalje li se poruka da zapravo nema prave borbe protiv korupcije? 'Ako su saborski zastupnici izvor korupcije onda nikako. No ja mislim da zastupnici nisu izvor korupcije mogu biti ali primarno nisu', ističe Leko. DSV imenuje suce, iste one koji odlučuju pa tako i u korupcijskim aferama, u kojima sve češće izviru političke imena. Dva političara među stručnjacima neće brojčano nadglasati struku, no svojim prisustvom šalju svojevrsnu poruku pritiska.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene