Obavijesti Video Pretražite Navigacija
tema i netema

Zašto je u Hrvatskoj seksualna orijentacija ministra Habijana tema? "Predsjednik je još jednom spustio razinu političke komunikacije"

Gejevi i politika - 2
Gejevi i politika - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Gejevi i politika - 2 Gejevi i politika - 2 Foto: DNEVNIK.hr Gejevi i politika - 3 Gejevi i politika - 3 Foto: DNEVNIK.hr Gejevi i politika - 4 Gejevi i politika - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Gejevi i politika - 1 Galerija 1/4 >>
Ishitrena, namjerna ili slučajna izjava predsjednika Zorana Milanovića o ministru Damiru Habijanu od jučer je i politička i društvena tema par excellance. Godina je 2024. i svatko ima pravo sačuvati svoju intimu za sebe, ma koliko bio javna osoba. Pa zašto je to u Hrvatskoj tema dok, recimo u Francuskoj na koju se poziva i predsjednik - uopće nije.

"Pa i francuski premijer je gej", rekao je predsjednik Zoran Milanović. Da, ali uz dvije bitne razlike, Gabriel Attal je, kako i priliči sam izišao iz ormara, i drugo, seksualna orijentacija političara u Francuskoj uopće nije vijest. Ondje se to pitanje nije potegnulo čak ni kad je Attal za šefa diplomacije postavio dugogodišnjeg bivšeg partnera Stefana Sejournea, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Amela Čilić.

"Seksualna orijentacija francuskih političara i ministara nije bitna francuskoj javnosti i mnogo je bitnije jesu li dovoljno kompetentni da budu na tim položajima s tim da su i Gabriel Attal i Stephane Sejourne jako aktivni u politici već od mladih dana", objasnila je redateljica iz Francuske Bojana Momirović.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sjever i jug Radio koji je emitirao misteriozne kodirane brojeve naglo 'ušutio', zloglasni vođa poručio vojsci: "Budite spremni"

Da ministra outa njegov predsjednik države nije se dogodilo nigdje prije. Ni 2002. kad je Norveška dobila gej premijera, ni 2013. kad je islandsku vladu preuzela lezbijka, ni godinu kasnije, kad je Belgija dobila prvog homoseksualca na čelu Vlade. Kad se isti scenarij dogodio u Srbiji to odavno već nije bila vijest. Zašto je u Hrvatskoj 2024. to uopće tema?

"Predsjednik je još jednom spustio razinu političke komunikacije u Hrvatskoj spominjući privatni život jednog od ministara. Neovisno o tome je li njegov stav pozitivan, negativan ili neutralan prema tome, sama činjenica da on to spominje čini to relevantnim, a ne bi trebalo biti relevantno", kazala je komunikacijska stručnjakinja Gabrijela Kišiček.

Pročitajte i ovo Ilustracija slabi procijepljenost Raste broj oboljelih od zarazne bolesti u europskoj zemlji: "Ljudi možda ne shvaćaju koliko to može biti ozbiljno"

I baš zato je upravo nevjerojatno da gotovo polovina glasača, u odgovoru na jučerašnje pitanje Dnevnika Nove TV smatra da je predsjednik Milanović ispravno postupio.

"Što misli to i kaže, ali istinu. I meni je to u redu, pa zašto se treba skrivati? Pa svi znaju", rekla je Vera iz Zagreba dok je Lana dodala: "Pa nije ok, svatko ima svoj izbor što će i kako će".

I dok se Damir Habijan o tome nije izjašnjavao, reakcija njegovog šefa na cijelu situaciju bila je krivo usmjerena.

"Pršti od zavisti i zlobe", komentirao je Andrej Plenković.

Iz stranke danas ponovno prozivaju LGBT udruge i pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova koji se oko svega nisu oglasili.

 Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene