Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ruža Tomašić:

'Nismo protiv ćirilice, ali smo protiv ćirilice u Vukovaru'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Političke stranke poručile su danas kako se odluka Ustavnog suda, prema kojoj referendumsko pitanje o ćirilici nije u skladu s Ustavom, mora poštivati.

"Ustavni sud je Ustavni sud i njihove se odluke moraju poštivati", rekla je predsjednica HSP-a Ante Starčević Ruža Tomašić. Mišljenja je kako Stožer za obranu hrvatskog Vukovara možda i nije najspretnije formulirao referendumsko pitanje.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Analiza Tihomira Cipeka Politički analitičar o najavi da bi se HDZ mogao rušiti kroz Sabor: "Moguće je kad bi to učinio... " Miroslav Šeparović Rezultati izbora nisu sporni Gong: "Milanović se ne ponaša kao odgovoran državnik, a Ustavni sud ne čuva Ustav"

Pitanje je, kaže, možda trebalo glasiti "Jeste li za to da se u Vukovar ne uvodi ćirilica dok se ne riješe svi problemi vezani za nestale i povrat imovine" ili pak "Jeste li za to da se Vukovar proglasi mjestom posebnog pijeteta".

"Mi nismo protiv ćirilice, ali smo protiv ćirilice u Vukovaru jer se u tom gradu ćirilica poistovjećuje s agresijom", poručila je Tomašić naglasivši kako se, sve što se u tom gradu događalo od 1991., događalo "pod ćiriličnom oznakom".

Ustavni sud: Referenduma o ćirilici NEĆE biti!

"Odluka Ustavnog suda za nas je očekivana jer proizlazi iz Ustava i Ustavnog zakona kao i međunarodno preuzetih obveza RH", kazao je SDSS-ov Milorad Pupovac dodavši kako je šteta što ta odluka nije došla i ranije jer bi, kaže, Hrvatska bila pošteđena dramatičnih političkih kampanja koje su vođene tijekom proteklih više od godinu dana i koje su unazadile političke i međuetničke odnose ne samo u Vukovaru nego i u cijeloj Hrvatkoj.

Predsjednica Hrvatskih laburista Nansi Tireli ističe da se odluka Ustavnog suda mora poštivati, ali i da se njome samo nastavlja agonija. "Plašim se da će ova odluka Ustavnog suda donijeti još veći nemir nego da se održao referendum, jer će neki protumačiti da se opstruira održavanje referenduma. Ipak se za održavanje referenduma izjasnilo 530.000 ljudi, koji će sada biti razočarani", smatra Tireli.

Referendum o ćirilici bi ipak prošao? Većina građana uz Stožer za obranu hrvatskog Vukovara!

Za Dragana Zelića iz GONG-a odluka Ustavnog suda je i dobra i očekivana. "Smatrali smo, kao i neki drugi čimbenici u društvu, da referendumsko pitanje nije u skladu s Ustavom, da ograničava pravo pripadnika nacionalnih manjina te da se kosi s temeljnim vrednotama i narušava nacionalnu ravnopravnost", kazao je Zelić.

Iz odluke se, kaže, vidi i određeni kompromisni ton koji je Ustavni sud dao po pitanju provedbe upotrebe ćirilice, manjinskog pisma na području grada Vukovara.

"Smatramo da Vlada i Hrvatski sabor moraju pod hitno uložiti sve napore da izmjene Zakon o referendumu i da se Ustavom reguliraju određene manjkavosti pravnog okvira o referendumu", poručio je Zelić. (HINA)

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene