Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraživanje među građanima

Referendum o ćirilici bi ipak prošao? Većina građana uz Stožer!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema istraživanju koje je proveo Institut 'dr.Ivo Pilar' većina građana podržava inicijative stožera

Povodom velikog istraživanja koje je proveo Institut 'dr.Ivo Pilar' i koje se odnosi na prijepore oko Vukovara, Stožer za obranu hrvatskog Vukovara je u cijelosti analizirao istraživanje i sa zadovoljstvom možemo konstatirati da čak 64.4 % građana podržava inicijative Stožera, a naročito zahtjev za trajno ili privremeno izuzimanje Vukovara od dvojezičnosti, artikulirano kroz projekt Vukovar - Mjesto posebnog pijeteta, navodi se u priopćenju Stožera.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Netočna konstrukcija Građanska inicijativa Stožer: 'Anketno pitanje o ćirilici je nekorektno' Slika nije dostupna 'Ne smiju se slati poruke' Skidali se u predvorju Sabora pa slušali raspravu o ćirilici

Referendum o ćirilici ne bi prošao: Većina protiv!

'Potaknut prvo najavama, a onda i nasilnim, protuustavnim i protuzakonitim postavljanjem dvojezičnih i dvopisanih natpisa na zgradama državnih institucija u Gradu Vukovaru prije jedanaest mjeseci, Stožer za obranu hrvatskoga Vukovara pokrenuo je široku inicijativu za proglašenjem Vukovara Mjestom posebnog pijeteta, želeći na taj način zaštititi dignitet Vukovara kao simbola otpora, moralne pobjede te trpljenja njegovih hrvatskih branitelja i civilnog stanovništva, na koje su nasrnuli ideolozi, promicatelji i provoditelji velikosrpske politike, ali i današnji nositelji hrvatskih upravljačkih struktura,koji su protivno pozitivnim zakonskim propisima kao i etičkim i moralnim standardima, pokušali izvršiti novu agresiju na Vukovar', navodi se.

Stožer: 'Pravdu ćemo tražiti u Strasbourgu!'

Iz Stožera podsjećaju da su prije više od godinu dana upoznali najviša tijela državne vlasti s inicijativom 'Vukovar – mjesto posebnog pijeteta', te da su zatražili potporu u definiranju zakonodavnog okvira i procedure u donošenju odluke kojom bi se Vukovar, među ostalim sadržajnim odredbama, privremeno ili trajno, izuzeo iz primjene članka 12. Ustavnoga zakona o pravima nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj kojim je regulirano pravo nacionalne manjine na ravnopravnu službenu uporabu svojega jezika i pisma, u slučaju Grada Vukovara srpskog jezika i ćiriličnog pisma.

Istraživanje je otkrilo da hrvatski građani u velikoj većini podupiru inicijativu o trajnom (38,3%) ili privremenom (26,1%) izuzeću Vukovara iz provedbi onih odredbi Ustavnoga zakona koji se odnose na postavljanje dvojezičnih natpisa, a time, (ne)izravno, i inicijativu o proglašenju Vukovara Mjestom posebnog pijeteta. S druge strane, samo 6,1% hrvatskih građana bezuvjetno podržava postavljanje ćirilićnih natpisa u Vukovaru.

Navedeni rezultati jasno pokazuju da su za razliku od današnje hrvatske vlasti hrvatski građani prepoznali ovu inicijativu Stožera ne samo kao legitiman, nego i jedino moguć način rješavanja prijepora za koji akteri političkog života u Hrvatskoj još uvijek nisu ili ne žele naći ili dati pravi i pravedan odgovor, naglašavaju iz Stožera. (VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene