Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Građane stalno upozoravaju

Policija provela akciju nadzora prometa: "Smanjenjem tih prekršaja poboljšala bi se sigurnost u prometu"

Policija je u srijedu bila na cestama u sklopu akcije kontrole korištenja sigurnosnog pojasa i nepropisne upotrebe mobitela. Iz Pule se javila Lina Dollar.

Pulska je policija u srijedu odradila akciju koja je u fokusu imala nadzor korištenja sigurnosnog pojasa i nepropisne upotrebe mobitela.

Reporterka Dnevnika Nove TV Lina Dollar javila se iz Pule s više informacija o provedenoj akciji.

Koliko god policija upozoravala na pojas, da se građani uvijek vežu, pa i na one najkraće relacije, i koliko god isticala da mobitel u vožnji jako umanjuje pažnju i koncentraciju, onih koji se na to oglušuju i dalje ima.

Pročitajte i ovo Ilustracija Moguće mjere upozorenja Suci poslali pritužbu Europskoj komisiji protiv Vlade RH: "Zakon o plaćama nije usvojen u obećanom roku"

"Tijekom provođenja današnje akcije utvrdili smo 51 prekršaj, od toga 31 prekršaj nekorištenja sigurnosnog pojasa. Sankcionirali smo 26 vozača i pet putnika. Utvrdili smo 16 prekršaja zbog neprospine upotrebe mobitela i tri ostala prekršaja", rekla je za Dnevnik Nove TV Gordana Kliman Gabar, službenica za preventivu cestovnog prometa Postaje prometne policije Pula.

Na pitanje o tome treba li građane neprestano upozoravati odgovorila je potvrdno.

"Upravo se provođenjem preventivno-represivnih akcija ukazuje na rizike koji nastaju zbog kršenja prometnih propisa kojima vozači sebe i druge sudionike izlažu opasnosti."

Novinarka Lina Dollar upitala ju je i o najčešćim prekršajima u prometu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Traje očevid Drama u Zagrebu: Oružjem prijetio djelatnici te opljačkao poštu

Pročitajte i ovo Snijeg u Europi - 3 DHMZ izdao upozorenje Ovih dana svi govore o polarnom vorteksu, koji stiže i u Hrvatsku: "Temperature bi se mogle spustiti do -15"

"Možemo ih podijeliti u dvije kategorije. Kategoriju koju zahvaćamo u nadzoru prometa. Naglasak je pritom na zahvaćanju onih prekršaja koji su u kategoriji četiri ubojica u prometu. Riječ je o prekoračenoj brzini kretanja, vožnji pod utjecajem alkohola te ovim dvama prekršajima koja smo zahvaćali tijekom provođenja akcije", rekla je te dodala da se "smatra kako bi se upravo smanjenjem tih prekršaja značajno poboljšalo stanje sigurnosti i smanjila težina ozljeda".

Rekla je i da korištenje mobitela vrlo nepogodno djeluje na vozače tijekom vožnje.

"Vožač koji razgovara s drugom osobom tijekom vožnje usredotočen je na tu osobu, a ne na prometnicu. Nakon razgovora koji može trajati kraće ili dulje vrijeme ili pročitane informacije na uređaju, vozač je također pod utjecajem. Aktivnosti vozača tada su nepovoljne za sigurnost u prometu. Odgađa se reakcija u slučaju potrebe i svakako sebe i druge u prometu izlaže opasnosti."

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 


 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene