Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Okrali zaštitare, kladionice...

Velika policijska istraga riješila niz pljački: Pljačkali po Zagrebu 11 godina, ukrali više od 12 milijuna kuna!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrebačka policija završila je višegodišnju istragu nad petoricom muškaraca koje se sumnjiči za niz razbojništava kojima su pribavili 12,4 milijuna kuna. Trojica osumnjičenih od ranije su u zatvoru.

Policija u Zagrebu objavila je detalje višegodišnje istrage nad četvoricom hrvatskih državljana u dobi od 31, 32, 35, 41 i 56 godina.

Pročitajte i ovo Ilustracija Crna kronika Pritvoren zbog pokušaja ubojstva i zlouporabe droga kraj Poreča Uočena dva konja u središnjem Londonu uplašili su se VIDEO Nesvakidašnja potjera: Središtem Londona dva sata trčalo pet konja, petero ljudi je ozlijeđeno

Sumnja se da su odgovorni za devet razbojništava, neovlaštenu uporabu tuđe pokretne stvari, dva kaznena djela krivotvorenja isprava i oštećenje tuđe stvari. Na teret im se stavlja i jedno kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, a ukupno ih se sumnjiči za 14 kaznenih djela.

''Operirali'' 11 godina

Kaznena djela razbojništva osumnjičeni su počinili od 29. travnja 2006. do 11. prosinca 2017. godine. Policija sumnja da je 56-godišnjak sudjelovao u počinjenju svih kaznenih djela te da je tijekom 2006. i 2007. godine s 41-godišnjakom i sada pokojnim hrvatskim državljaninom (1967. godište) počinio šest kaznenih djela razbojništva nad zaštitarima koji su prevozili novac u blindiranim vozilima na području Zagreba.

Razbojnici su pratili zaštitare koji su skupljali novac u raznim trgovačkim centrima, a zatim bi osumnjičeni 41-godišnjak i pokojni hrvatski državljanin (1967.), uz prijetnju automatskim puškama i pištoljima, od zaštitara ukrali novac i pištolje i pobjegli automobilom u kojemu ih je čekao osumnjičeni 56-godišnjak.

Nosili fantomke i rukavice

''Prilikom počinjenja kaznenih djela osumnjičeni su bili maskirani fantomkama s prorezima za oči, rukavicama te bi odjenuli pretežito tamniju odjeću. Sva kaznena djela uvijek je organizirao osumnjičeni 56-godišnjak, ujedno uvijek i vozač ranije otuđenih automobila s postavljenim, ranije otuđenim, nepripadajućim registracijskim pločicama. Vozilo bi nakon toga zapalili ili ga na drugi način uništili'', stoji u priopćenju PU zagrebačke.

Također, sumnja se da je u ožujku 2017. godine osumnjičeni 56-godišnjak s osumnjičenim 31-godišnjakom, 32-godišnjakom i jednom nepoznatom osobom opljačkao i zaštitare na Sveticama.

Ukradeno 12,4 milijuna 

Osumnjičenima se na teret stavlja i razbojništvo u kladionici u zagrebačkoj Ulici Ivana Lučića u prosincu 2017. godine kada su uz prijetnju oružjem ukrali novac iz poslovnice.

Policija je tijekom istrage otkrila da je 56-godišnjak sudjelovao u organizaciji i izvršenju dviju pljački na štetu poduzeća koje se bavi plemenitim kovinama, i to 21. srpnja 2011. te 20. veljače 2012. godine u Tratinskoj ulici.

Za ranije razbojništvo policijski službenici su već prije podnijeli kaznenu prijavu protiv 56-godišnjaka i još petero počinitelja, a 56-godišnjak je nepravomoćno oslobođen. Sada su utvrđeni novi dokazi protiv osumnjičenog, poručuju iz zagrebačke policije.

Ukupan iznos otuđenog novca i zlata u novo prijavljenim kaznenim djelima iznosi oko 12,4 milijuna kuna.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja 41-godišnjak i 35-godišnjak su predani pritvorskom nadzorniku, dok su 56-godišnjak, 31-godišnjak i 32-godišnjak vraćeni na izdržavanje kazne zatvora.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene