Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izborili dvije plaće

Radnici tvornice ulja Čepin postigli dogovor s Čobankovićem

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnici radnika IPK Tvornice ulja Čepin dogovorili su s ministrom poljoprivrede Petrom Čobankovićem.

  Vlada će im osigurati isplatu dviju plaća i nastavak rada tvornice, a o zahtjevu za privatizacijom tvrtke nastavit će pregovore sutra u Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva.

Pročitajte i ovo Provjereno: Petrinja - 5 Priča Provjerenog Uvjeti kao iz horor-filma: Radnice u tvornici gube prste, ne mogu na WC ili popiti vodu, a boje se i otići na bolovanje Provjereno donosi priču o hororu u petrinjskoj tvornici - 9 Pritisak poslodavaca Smrskana ruka, otkinuti prsti, spaljene ruke: Horor u hrvatskoj tvornici, radnice progovorile o groznim uvjetima

S predstavnicima dvjestotinjak radnika, koji došli prosvjedovati u Zagreb, razgovarali su Čobanković, potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks i predsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju Vedran Duvnjak, no nisu postigli dogovor oko glavnog zahtjeva prosvjednika - da država otkloni prepreke za privatizaciju Tvornice ulja.

Obećane dvije plaće

Ministar Čobanković obećao je da će nam osigurati dvije plaće - prva će biti isplaćena do 10. prosinca, a druga do 22. prosinca. Također je obećao da neće biti isključeni struja i plin, tako da tvornica može i dalje raditi, izjavila je nakon sastanka sindikalna povjerenica Helena Žeravica.

Dogovoren je nastavak pregovora sutra u 10 sati u Ministarstvu poljoprivrede, na kojem će sudjelovati predstavnici svih zainteresiranih strana, uključujući i IPK Osijek te IPK Tvornicu stočne hrane, kako bi se pokušala otkloniti glavna smetnja privatizaciji tvrtke - ovrha nad udjelima Tvornice ulja Čepin.

Radnici su se jutros zaustavili na policijskoj prepreci u Radićevoj ulici, gdjesu tražili da njihovo izaslanstvo prime predstavnici Vlade. Tražimo da država otkloni prepreke za privatizaciju Tvornice ulja, izjavio je županijski povjerenik sidnikata poljoprivrede Šimo Orešković dodavši kako država kao vlasnik dosad nije vodila dovoljno računa o tvornici.

Sindikat traži od Vlade donošenje odluke o dokapitalizaciji IPK Osijek, kako bi se platile obveze IPK Osijeka i povukla ovrha i zalog nad udjelima Tvornice ulja Čepin.

Zahtjevaju privremeno jamstvo

Također zahtjevaju od Vlade privremeno jamstvo Zagrebačkoj i Partner banci na ukupno 52 milijuna kuna na razdoblje od šest mjeseci, kako bi se povukla blokada računa tvrtke i provela privatizacija.

Sindikalci kažu da je stanje u Tvornici ulja izrazito teško, jer blokada računa tvrtke traje već 70 dana, nema redovne isplate plaća i ostalih materijalnih prava za 212 radnika, a prijeti im i isključenje struje, plina i telefona.

>> Tvornica ulja Čepin ne namjerava otpuštati radnike

Tvornica je sa gotovo 82 posto u vlasništvu IPK Osijek, koji je pak u 92-postotnom vlasništvu države. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene