Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Razmisli - kad piješ, ne vozi'

Svakog četvrtog poginulog na cestama usmrtio pijani vozač

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U prvih 11. mjeseci ove su godine u prometu poginule 102 osobe, što je značajan pad u odnosu na 2008. kada su na hrvatskim cestama živote izgubile 664 osobe.

Mrtve na prometnicama u Hrvatskoj brojali smo i ove godine, a velik ih je dio skrivljen upravo zbog alkohola. Istraživanje je pokazalo kako su u prvih 11. mjeseci ove godine u prometu poginule 102 osobe, a 680 je teško ozlijeđeno. Vozači koji su imali 1,5 i više promila alkohola u krvi, skrivili su smrt svake četvrte poginule osobe na cestama.

Pročitajte i ovo Prometna nesreća u Splitu - 7 prometna nesreća Dvije osobe ozlijeđene: Udario pješaka pa završio na krovu Gužva na zagrebačkoj obilaznici - 1 ogromna gužva FOTO Kilometarska kolona na zagrebačkoj obilaznici: "Ovo je užas, stojimo. Od Prečkog mi je trebalo čak 50 minuta"

>> Pijani vozač kombijem usmrtio biciklisticu

Da se trend neodgovorne konzumacije i vožnje pod utjecajem alkohola nastavlja, pokazuje istraživanje u sklopu nacionalne kampanje 'Razmisli - kad piješ, ne vozi' o navikama konzumacije alkohola u Hrvatskoj, prema kojem je trećina aktivnih vozača barem jednom upravljala motornim vozilom pod utjecajem alkohola, a 12 posto njih i dalje ne odustaje od vožnje iako su konzumirali alkohol. Istraživanje je provela Zagrebačka pivovara, petu godinu zaredom.

'Istraživanje provedeno na 800 ispitanika pokazuje da 64 posto punoljetnih stanovnika Hrvatske konzumira alkoholna pića, od čega većina njih to čini nekoliko puta mjesečno ili rjeđe, a osam posto svaki dan', istaknula je voditeljica korporativnih komunikacija Zagrebačke pivovare, Tina Puhalo Grladinović.

Među ispitanicima, njih 69 posto aktivno vozi, a među njima je 32 posto onih koji su barem jednom upravljali motornim vozilom pod utjecajem alkohola. Zabrinjavajućim je istaknula podatak da u usporedbi s 2011. jednak broj vozača sjeda za upravljač pod utjecajem alkohola te da je malen postotak onih koji su odustali od upravljanja vozilom zbog neprihvatljive konzumacije.

'U usporedbi s 2011. godinom, među punoljetnim građanima jednak je udio onih koji su zabrinuti zbog društvene tolerancije prema konzumaciji alkohola i učestalosti njegove konzumacije', dodala je. Darko Grac iz Odjela za sigurnost cestovnog prometa MUP-a rekao je da je od 2007. do 2011. bilo ukupno 38.238 prometnih nesreća koje su skrivili alkoholizirani vozači, a u njima su poginule 723 osobe.

'Svaka četvrta osoba poginula je u nesrećama koje su skrivili alkoholizirani vozači', upozorio je Grac dodavši da se ukupno bilježi pad broja prometnih nesreća i poginulih u prometu zadnjih nekoliko godina. U prvih 11 mjeseci ove godine bilo je 4.549 nesreća koje su skrivili alkoholizirani vozači, a u njima su poginule 102 osobe, rekao je istaknuvši da se 40 posto nesreća dogodilo zbog neprimjerene brzine.

'Za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola ni jedan razlog nije opravdan', poručio je Grac i najavio pojačanu policijsku kontrolu vozača u vrijeme božićnih i novogodišnjih praznika. Voditelj Odjela preventive i edukacije Hrvatskog autokluba (HAK), Damir Novak istaknuo je da će HAK nabaviti tzv. 'pijane naočale', koje će budućim vozačima pokazati kako izgleda vožnja pod utjecajem manjih i većih količina alkohola.

Naglasio je da će u prevenciji broja prometnih nesreća pod utjecajem alkohola pridonijeti i novi kazneni zakon koji stupa na snagu 1. siječnja 2013., kojim će se objesna vožnja s više od 1,5 promila alkohola u krvi kažnjavati s tri godine zatvora. Ravnateljica HZJZ dr. Tamara Poljičanin kazala je da je prema europskom istraživanju iz 2011. o konzumaciji alkohola među mladima, Hrvatska na vrlo visokom mjestu, navodeći da se 60 posto hrvatskih 16-godišnjaka i 50 posto 16-godišnjakinja opilo u zadnjih mjesec dana. Dodala je da je opijanje mladih učestalije vikendom što smatra posebno opasnim jer se u kratkom vremenskom razdoblju postiže visoka razina alkohola. 

Nadolazećim danima, policija će posebno kontrolirati mlade vozače i paziti jesu li pod utjecajem alkohola. S prvim danima nove godine visoke kazne postaju još rigoroznije, divljacima za upravljačem određivat će se i zatvorske kazne. Da za ove blagdane ne postanete dio crne statistike, automobil u kombinaciji s alkoholom jednostavno zaboravite.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene