Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Koriste gužvu i neoprez

KORISNI SAVJETI ZA LJETOVANJE Kako protiv 'džeparoša'?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Samo jučer prijavljene su krađe po Splitu koje su žrtve oštetile ukupno za oko 12 tisuća kuna!

Policijski službenici PU splitsko-dalmatinske zaprimili su tri prijave krađa novčanika iz torbi, koje su se jučer dogodile u užem centru Grada Splita. Oštećen je jedan hrvatski i dvoje stranih državljana, iz Belgije i Španjolske, kojima su tom prilikom zajedno s novčanikom otuđeni dokumenti i novac, a ukupna materijalna šteta iznosi oko 12 tisuća kuna.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PITANJE SIGURNOSTI Ima li u Hrvatskoj više ubojstava i provala ili korupcije? Veliko policijsko izvješće donosi zanimljive detalje Krađa na plaži, ilustracija - 2 Opreza nikad dosta Nemojte biti lak plijen: Evo kako se na plaži osigurati od krađa

'Tzv. džepne krađe najčešće se događaju na mjestima gdje se kreće veći broj osoba, kao što su trgovački centri, tržnice, plaže, sredstva javnog prijevoza, te prilikom javnih okupljanja ili okupljanja grupe turista. Počinitelji često koriste i neopreznost građana (torbe i ruksaci bez nadzora, otvorene torbe i slično). Počinitelji mogu biti i žene i muškarci, te starije i mlađe osobe', upozorava policija.

Kako bi se zaštitili od ovakvih događaja, policija građanima savjetuje sljedeće:

Torbu uvijek nosite zatvorenu i ispred sebe, prilikom kupovine ne ostavljajte torbu, novčanik ili druge vrijedne predmete na blagajnama, policama ili u kabinama.

Izbjegavajte nošenje novčanika, mobitela i vrijednih predmeta u stražnjem džepu.

Obratite pažnju na svoje okruženje, posebno kada ste u gužvi, ne pokazujte pred drugima novac i druge vrijedne predmete.

Ne nosite veće količine novca kada idete u razgledavanje ili kupovinu, a ukoliko morate, držite ih pod stalnim nadzorom.

Provjerite koje su lokacije najopasnije za kupanje i kako izbjeći tragediju

Što poduzeti ukoliko se ipak dogodi krađa?

Ne paničarite: Odmah obavijestite zaposlenika trgovačkog centra i nazovite policiju.

Ako vam je otuđen i mobitel, zamolite nekoga da vas nazove: Možda je lopov još uvijek u blizini pa ćete po zvuku znati i tko je.

Pretražite vašu okolicu: Postoji mogućnost da je lopov izvukao samo novac iz novčanika i odbacio ga u blizini! Spremite pronađeni novčanik pažljivo u vrećicu, možda se otkriju korisni tragovi.

Ako su vam ukradene kartice, odmah nazovite banku i obavijestite ih o događaju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene