Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema zainteresiranih?

Fijasko MUP-ova natječaja: Zapela potraga za novim policajcima pa snizili kriterije i produžili rok

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Natječaj za upis kandidata za prekvalifikaciju odraslih za zanimanje policajac u 2019./2020. godini bitno se izmijenio. Doznajemo o čemu se radi.

Natječaj Ministarstva unutarnjih poslova za nove policajce ove je godine znatno drukčiji od onih ranijih. Posljednja izmjena upravo je objavljena na internetskoj stranici Ministarstva.

Pročitajte i ovo Prometna nesreća kod Makarske - 2 Užasni prizori FOTO Autobus sletio u provaliju s Jadranske magistrale, sve hitne službe su na terenu Ilustracija Crna kronika Pritvoren zbog pokušaja ubojstva i zlouporabe droga kraj Poreča

Naime, iz Ministarstva unutarnjih poslova priopćeno je da su, stupanjem na snagu Zakona o policiji, izmijenjene pojedine odredbe natječaja koji je u tijeku, a za prijem na prekvalifikaciju za zanimanje policajac. Osim toga, prvotni rok za prijavu zainteresiranih koji je bio 31. srpnja, produžen je za mjesec dana i sada je rok za prijavu 31. kolovoza ove godine.

Prema novim uvjetima natječaja, natjecati se mogu hrvatski državljani i državljanke sa završenom srednjom školom u trogodišnjem ili četverogodišnjem trajanju. Do sada su to mogli samo oni koji su završili srednju školu u četverogodišnjem programu.

Na natječaj se mogu javiti svi oni koji nemaju navršenih 28 godina na dan 16. rujna 2019. godine, imaju posebnu psihičku i tjelesnu zdravstvenu sposobnost, imaju propisanu razinu tjelesne motoričke sposobnosti, oni koji su osobno dostojni za obavljanje policijske službe te koji nisu članovi političke stranke. 

Na natječajima za nove policajce do sada je bilo primano oko 400 novih policajaca, a natječaj je trajao manje od dva mjeseca. Ove godine natječaj je otvoren 1. ožujka i traje punih šest mjeseci, do 31. kolovoza i prima se 750 novih policajaca.

Natječaj doživio fijasko?

Snižavanje kriterija moglo bi značiti da je ove godine natječaj doživio fijasko, dok, istovremeno, u MUP-u velik broj policajaca ima sve uvjete za odlazak u mirovinu. Iako su predali zahtjeve, odlazak im nije odobren.

Iz MUP-a smo doznali da je tijekom 2018. godine u mirovinu otišlo 595 policijskih službenika, i to njih 199 visoke stručne spreme, 196 više stručne spreme i 200 srednje stručne spreme. "Na dan 1. siječnja 2018. godine u službi je bilo 20.476 policijskih službenika, a na dan 1. siječnja 2019. godine u službi je bilo 20.071 policijski službenik", priopćeno je iz MUP-a.

Problem nezainteresiranosti mladih prema policijskom poslu vjerojatno leži i u niskim plaćama policijskih službenika. Podsjetimo, Ministarstvo unutarnjih poslova u rujnu 2017. godine najavilo je povećanje plaća policajacima. Ministar Davor Božinović tada je najavio da će već u 2018. godini biti povećani koeficijenti za 7655 djelatnika MUP-a. "Najmlađi policijski službenik", rekao je tada ministar, "neće imati plaću manju od 5000 kuna".

MUP-u smo 2. srpnja poslali službeni upit o broju zainteresiranih kandidata koji su se već javili na natječaj. UZ to, pitali smo i kolika je plaća vježbenika koji u službu tek stignu iz Policijske akademije i nemaju položen državni ispit. Na upit još uvijek nismo dobili odgovor.

S druge strane, Sindikat policijskih službenika na svojoj je stranici na Facebooku objavio izračun osnovice plaće policajca koji radi na području Zagreba. Prema tom izračunu vidi se da je osnovna neto plaća policajca vježbenika 3.852,46 kuna, dok policajac s položenim državnim ispitom za to zanimanje ima osnovicu plaće 4.342,39 kuna.

Hoće li novi uvjeti natječaja uspjeti privući dovoljan broj kandidata, vidjet ćemo uskoro.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene