Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ugrožena sigurnost?

Doznali smo kolika je zapravo plaća policajaca. Ministru Božinoviću poručuju: "Zaboravite priče o ljubavi prema poslu"

Izračun osnovne plaće policajca (Foto: Facebook/Sindikat policijskih službenika)
Izračun osnovne plaće policajca (Foto: Facebook/Sindikat policijskih službenika) Foto: Facebook/Sindikat policijskih službenika
Ministarstvo unutarnjih poslova u rujnu 2017. godine najavilo je povećanje plaća policajacima. Ministar Davor Božinović tada je najavio da će već u 2018. godini biti povećani koeficijenti za 7655 djelatnika MUP-a.

Božinović je tada rekao da je na početku mandata bio nemalo iznenađen kad je uočio da policajci imaju manji koeficijent od ostalih uniformiranih djelatnosti kao što su pravosudna policija, carina i vojska.

Zbog toga, dodao je, već neko vrijeme u suradnji sa sindikatima rade na tome kako dovesti te odnose u balans, u što je uključeno i Ministarstvo financija. "Najmlađi policijski službenik", rekao je tada ministar, "neće imati plaću manju od 5000 kuna".

Iako nije precizirao radi li se o bruto ili neto svoti, policajci poručuju kako obećanje – nije održao.

Pročitajte i ovo Ilustracija Očevid u tijeku Teška prometna nesreća na jugu Hrvatske: Sedam osoba ozlijeđeno u sudaru Ilustracija Dvojno državljanstvo FOTO Lica s tjeralica: Ubojice, silovatelji, ratni zločinci... Među njima su i hrvatski moćnici koji se skrivaju u ''drugoj domovini''

Sindikat policijskih službenika na svojoj je stranici na Facebooku objavio izračun osnovice plaće policajca koji radi na području Zagreba. Prema tom izračunu vidi se da je neto plaća policajca vježbenika 3.852,46 kuna, dok policajac s položenim državnim ispitom za to zanimanje ima osnovicu plaće 4.342,39 kuna.

Izračun osnovne plaće policajca (Foto: Facebook/Sindikat policijskih službenika) Izračun osnovne plaće policajca (Foto: Facebook/Sindikat policijskih službenika) Foto: Facebook/Sindikat policijskih službenika

Iznos dodataka na plaću – rad u turnusu, rad nedjeljom i blagdanom, noćni rad i slično, razlikuje se od policajca do policajca. Treba imati na umu da ima policajaca koji ne odrade noćnu smjenu, kao i onih kojima rasporedom rada ne bude niti jedna nedjelja radna.

Mario Puškarić, predsjednik Sindikata policijskih službenika poručuje da je MUP svojim novim odlukama srozao struku.

"Slika govori više od tisuću riječi"

"Slika govori više od tisuću riječi i ovo je osnovna plaća policajca u Zagrebu nakon svih silnih povećanja i obećanja, uključujući i ovo zadnje od čak 3 posto. Policajac vježbenik 3.852,46 kuna, policajac - 4.342,39 kuna. Pa neka nas gospoda iz MUP-a demantiraju, jer brojke ne trpe floskule i demagogiju.

Jasno je zašto se spuštaju kriteriji za prijam u policiju i zar netko misli da će osoba s trogodišnjom školom (keramičar ili bilo koja druga osoba sa strukovnom školom) pristati na ovako malu plaću noseći svaki dan glavu u torbi...

Dok se ne vrati dignitet policijskoj struci i dok plaća policajca ne bude 1000 eura, zaboravite priče za malu djecu o ljubavi prema poslu, a mi ćemo ovaj najlošiji zakon do sada rušiti svim pravnim sredstvima koja su nam kao sindikatu na raspolaganju jer je MUP s njim srozao struku na koljena u dogovoru s reprezentativnim sindikatima, dok je ignorirao mišljenje drugih sindikata na način da ih nije niti obavijestio o izmjeni najvažnijeg zakona za policijske službenike koji regulira njihova prava i obveze ne poštujući niti minimalne demokratske standarde na koje se Hrvatska obvezala i koji su najviša vrednota ustavnog poretka.

A zašto je tome tako?
Zato što sindikati koji nisu upoznati s izmjenom zakona ne kimaju glavom kako MUP želi, ne dobivanju službena MUP-ova vozila za putovanja u inozemstvo, ne 'rješavaju' svojim povjerenicima radna mjesta, ne dobivaju donacije za sportske igre i stanogradnju od države itd., a niti su MUP-u i državi išta dužni pa mogu u konačnici i reći svoje mišljenje i braniti struku...“, napisao je Puškarić na Facebook stranici Sindikata policijskih službenika.

Objavljen natječaj za zanimanje policajac

Ministarstvo unutarnjih poslova u petak je na svojoj internetskoj stranici objavilo natječaj za upis polaznika i polaznica u Program srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac odnosno policajka u 2019./2020. godini.

"Planira se upis 750 polaznika/polaznica u program koji će započeti 9. rujna, a polaznice/polaznici će se po završetku ovog programa primati u radni odnos u Ministarstvo unutarnjih poslova (policijske uprave odnosno ostale ustrojstvene jedinice Ravnateljstva policije), sukladno potrebama službe", piše u tekstu natječaja. Rok za podnošenje prijave je od 1. 3. 2019. do 31. 7. 2019.

Hrvatskoj nedostaje policajaca

Hrvatskoj nedostaje policajaca. Prema posljednjim izmjenama Zakona o policiji, za prijam u policiju bit će dovoljna trogodišnja srednja škola. Osim toga, povećana je kvota upisa na Policijsku akademiju s nekadašnjih 350 na ovogodišnjih 750 polaznika.

Problem je nastao i zbog odlazaka u mirovinu tijekom prošle godine. Iako smo novinarski službeni upit o tome poslali u više navrata Ministarstvu unutarnjih poslova, a prvi je upit s datumom od 8. siječnja 2019., do zaključenja ovog članka nismo dobili odgovor.

Odgovor na službeni novinarski upit zaprimili smo nakon objave ovog članka, 1. ožujka ove godine. Sadržaj odgovora MUP-a identičan je dokumentu u nastavku članka.

Iz Sindikata policijskih službenika ranije smo doznali kako je tijekom 2018. godine 1430 policijskih službenika podnijelo zahtjev za mirovinu.

"Analizom potreba, ono Ministarstvo donijelo je odluku da se određenom broju policijskih službenika omogući odlazak u mirovinu tijekom 2018. godine. Uvažavajući potrebe službe za istima, ovo Ministarstvo omogućilo je odlazak u mirovinu za 595 policijskih službenika, za koje su donesena rješenja o prestanku službe radi ostvarivanja prava na mirovinu sukladno članku 6. Zakona, i to za njih 199 visoke stručne spreme, 196 više stručne spreme i 200 srednje stručne spreme", stoji u priopćenju koje je potpisao pomoćnik ministra unutarnjih poslova Ante Delipetar.

U istom dokumentu stoji da je tijekom prošle godine u državnu službu primljeno ukupno 385 službenika. Bez obzira na to, u Hrvatskoj je od prošle godine 405 policajaca manje.

"Na dan 1. siječnja 2018. godine u službi je bilo 20.476 policijskih službenika, a na dan 1. siječnja 2019. godine u službi je bilo 20.071 policijski službenik", navodi se u priopćenju Ministarstva unutarnjih poslova.

Podaci o odlascima u mirovinu u MUP-u (DNEVNIK.hr) by Anonymous SeA7RT on Scribd

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene