Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NOGOM NA VRAT

Policija se oglasila o snimci uhićenja Tihomira Blagusa koja je šokirala mnoge: "Time se navodi na krivi zaključak"

Tihomir Blagus
Tihomir Blagus DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Tihomir Blagus Tihomir Blagus Foto: DNEVNIK.hr +0 Lokot Galerija 1/2 >>
Privođenje Tihomira Blagusa, kojeg mnogi smatraju junakom Trnja zbog poteza tijekom poplave proteklog petka, izazvalo je burnu reakciju javnosti, posebno zbog prisile koja je pritom upotrijebljena nad njim.

Snimka uhićenja Tihomira Blagusa, stanovnika Trnja koji je za potopa u petak navečer ušao u prostorije Hrvatskih voda i podignuo branu te tako omogućio da višak vode ode u Savu i spriječio veće poplave, izazvala je burne reakcije javnosti. Naime, policija ga je u subotu privela, što opravdavaju njegovim nasrtanjem na policajce, te nad njim primijenila prisilu - policajci su ga svezali lisicama, pritom mu držeći nogu na vratu.

Pročitajte i ovo Snimka nadzorne kamere - 1 Policija ima puno posla Veliki broj provala u Zagrebu: ''Prije nisi mogao nekom odnijeti kvačicu sa štrika'' Prometna nesreća na križanju Šubićeve i Zvonimirove Očevid u tijeku Sudar moćne električne jurilice u centru Zagreba: Jedna osoba prevezena na Traumatologiju

O svemu se u utorak poslijepodne ponovno oglasila policija. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Vezano za danas javno objavljenu snimku o postupanju policije tijekom događaja koje se dogodio prije tri dana ističemo kako je Policijska uprava zagrebačka 25. srpnja 2020. godine oko 12:20 sati zaprimila dojavu o provali u objekt javnog poduzeća Hrvatske vode na adresi u Zagrebu, Trnjanski nasip.

Na mjesto događaja, nakon dolaska policijskih službenika i tijekom provođenja potrebnih službenih radnji, došao je 54-godišnjak koji je snimao postupanje policijskih službenika na mjestu događaja gdje je bilo potrebno provesti očevid, a što su mu policijski službenici zabranili sukladno čl. 66. st. 2. točka 2. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima. Na izdana mu upozorenja, on je nastavio sa snimanjem mjesta događaja nakon čega mu je izdana i naredba da preda mobitel. Nakon predaje mobitela, udaljio se na primjerenu udaljenost da bi potom ponovno pokušao ući upućujući policijskim službenicima vulgarne psovke.

Na upozorenja da se primiri se oglušio te zamahivao rukama u smjeru policijskog službenika. Na naredbu koja je uslijedila nakon upozorenja da prestane s protupravnim ponašanjem također se oglušio zbog čega su nad njime uporabljena sredstva prisile što je trajalo nekoliko sekundi, a što je prikazano na fotografiji, dok je njegovo protupravno ponašanje, koje je tome prethodilo, trajalo desetak minuta.

Nakon što je upozoren da će zbog narušavanja javnog reda i mira biti priveden u službene prostorije 54-godišnjak je i dalje nastavio s opisanim ponašanjem, oglušio se na naredbu zbog čega su ga policijski službenici, radi pružanja aktivnog otpora, uz uporabu sredstava prisile priveli u službene prostorije. Prilikom uporabe sredstava prisile nitko od sudionika nije ozlijeđen. Provedenim kriminalističkim istraživanjem je potvrđena sumnja da je 54-godišnjak, pod utjecajem alkohola (0,88 g/kg), počinio prekršaje iz članka 13. i 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira zbog čega su policijski službenici podnijeli optužni prijedlog nadležnom prekršajnom sudu.

Ujedno, koristimo priliku informirati javnost da snimanje policijskog službenika prilikom obavljanja policijskih poslova i primjene policijskih ovlasti od strane građana audio-video uređajem, bez njegove izričite privole, predstavlja kršenje Opće uredbe o zaštiti podataka budući da za takvu obradu osobnih podataka ne postoji pravni temelj niti zakonita svrha, kao što je i zabranjeno snimati mjesto događaja.

Javno objavljena snimka i fotografija prikazuje sam kraj policijskog postupanja, odnosno uskraćuje osobu za uvid u cjeloviti događaj. Takvim se načinom nameće javnosti nevjerodostojan uvid u cjelokupnu situaciju i navodi na krivi zaključak.

Tome u prilog govori i činjenica da je predmetni gospodin u medijskim nastupima izjavio da je došlo do naguravanja između njega i policijskih službenika te da su policijski službenici tijekom provođenja prekršajne obrade bili korektni prema njemu i da se s njima međusobno šalio.

Blagus: "Bacili su me u mulj, lice mi je bilo u blatu"

Tihomir Blagus za DNEVNIK.hr ranije danas kazao je kako nije bilo nimalo ugodno. "Bacili su me na blatni asfalt, u taj mulj. Lice mi je bilo u blatu. Cijeli dan sam bio u mokroj trenirci. Sam sebi sam smrdio", govori Blagus. "Nisam htio objaviti te snimke, želio sam da situacija smiri. Onda je došlo priopćenje. Ali takav je sustav, sad se dva-tri dana uopće neće govoriti o Hrvatskim vodama", misli Blagus.

Dodaje da nije bilo govora o opiranju prilikom uhićenja.

"Sve se iz snimke vidi. Nisam prijetio nikome. Jedina moja greška bila je što sam posegnuo za mobitelom kad mi ga je policajac uzeo iz ruke. Što se tiče alkohola, već sam i govorio da smo u kvartu tu noć, nakon što se sve dogodilo i nakon što smo počistili moju kuću, malo feštali", kaže Blagus, koji još ne zna ni zašto je u subotu uopće priveden.

"Nisam dobio nikakav papir, ništa nisam potpisao. Nisam dobio prijavu. Prvo to čekam, a onda ću vidjeti kako će se dalje razvijati situacija", rekao nam je Blagus.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene