Privedena šibenska sutkinja Maja Šupe zbog korupcije - 2
Privedena šibenska sutkinja Maja Šupe zbog korupcije - 2 Foto: Pixsell/Pixsell

Mito za oslobađajuću presudu jučer uhićena šibenska sutkinja dobila je u dva navrata. Sve detalje objavili su MUP i USKOK.


MUP se danas oglasio povodom jučerašnjeg uhićenja šibenske sutkinje Maje Šupe. Sumnjaju da je Šupe 2013. i 2014. primila 15.000 eura za oslobađajuću presudu. Jučer su uhićeni i poduzetnik Blaž Petrović te odvjetnik Branimir Zmijanović. U cijelu priču Šupe je uplela vlastitu majku. 

Vezani članci Slavko Sakoman Preokret u priči koja je uzburkala javnost, Sakoman se posuo pepelom: "Nazvao me otac i rekao da je sin priču izmislio" Slavko Sakoman Šmrkanje kokaina: Oglasila se Vlada nakon što je Sakoman u priču upleo - ministra

Priopćenje MUP-a prenosimo u cijelosti.

"Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u sjedištu, Služba Zagreb su, u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, proveli kriminalističko istraživanje nad tri osobe (63-godišnjakinjom te 60- i 49-godišnjakom) zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela primanja i davanja mita.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja kako je 60-godišnjak tijekom 2013. i 2014. godine godine na području Šibenika dao mito 63-godišnjoj sutkinji Općinskog suda u Šibeniku u iznosu od 15.000 eura, a po prethodnom dogovoru s njom, kako bi donijela oslobađajuću presudu u postupku u kojem je bila predsjednica sudskog vijeća, a koji se vodio protiv njega i još jedne osobe zbog kaznenih djela nezakonitog pogodovanja i neizvršenja sudske odluke.

Utvrđena je sumnja da je 60-godišnjak navedeno učinio na način da je dio mita u iznosu od 6 tisuća eura uplatio na račun majke sutkinje kao kaparu za kupnju zemljišta temeljem predugovora o kupoprodaji nekretnina, a koje nikada nije kupljeno niti ga je namjeravao kupiti. Preostalih 9 tisuća eura je, sumnja se, predao sutkinji nakon što je sud potvrdio njenu prvostupanjsku oslobađajuću presudu.

U tuđe ime platio kaparu

Kako bi navedeno ostvario, pribavio je nalog za plaćanje kapare, osobno ga ispunio na ime majke, a kao uplatitelja samo formalno naveo drugu osobu koju je to prethodno zamolio. Nadalje je od 49-godišnjeg odvjetnika pribavio predugovor o kupoprodaji nekretnina u kojem je majka navedena kao prodavatelj, a druga muška osoba kao formalni kupac, kao i uplatnicu na ime troška usluge izrade opisanog predugovora o kupoprodaji nekretnine.

Temeljem naloga suda obavljene su pretrage na više adresa na području Šibenika, Zagreba i Makarske tijekom kojih je pronađena tehnička oprema i razna dokumentacija.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici su osumnjičenike predali pritvorskom nadzorniku, a Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta su podnijeli kaznenu prijavu", piše MUP.

Sutkinja Šupe, najpoznatija po oslobađajućoj presudi Tomislavu Horvatinčiću, ispitana je danas u splitskom USKOK-u.

"Nijekala je sve što joj se stavlja na teret i aktivno je iznosila obranu", izjavio je njezin odvjetnik Krešimir Škarica.

USKOK: "Tražit ćemo istražni zatvor"

O slučaju se oglasio i USKOK.

"USKOK je, na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a te rezultata imovinskih izvida Samostalnog sektora za financijske istrage Porezne uprave, donio rješenje o provođenju istrage protiv troje hrvatskih državljana (1959., 1962., 1973.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela primanja i davanja mita.

Osnovano se sumnja da je, u razdoblju od svibnja 2013. pa do rujna 2014. godine, u Šibeniku i Zagrebu, I. okr. kao sutkinja Općinskog suda u Šibeniku posredstvom III. okr. primila mito od II. okr. kako bi u odnosu na njega donijela oslobađajuću presudu.

Naime, I. okr. sutkinja je bila predsjednica raspravnog vijeća u kaznenom postupku koji se vodio pred Općinskim sudom u Šibeniku, u kojem je II. okr. bio optuženik uz još jednog optuženika kojeg je zastupao III. okr. odvjetnik iz Šibenika. U tom postupku je II. okr. posredstvom III. okr. dogovorio s I. okr. da će joj predati nagradu od 15.000 eura ako, bez obzira na stvarno stanje predmeta, donese oslobađajuću presudu.

Pritom je dogovoreno da će joj iznos od 6000 eura isplatiti prije donošenja prvostupanjske oslobađajuće presude, dok će joj daljnji iznos od 9000 eura isplatiti nakon što takva presuda postane pravomoćna.

U svrhu realizacije navedenog III. okr. je, sukladno dogovoru s II. okr., sačinio predugovor o kupoprodaji nekretnine na području Šibenika prema kojem majka I. okr. prodaje nekretnine jednoj osobi za 59.100 eura, uz plaćanje kapare u iznosu od 6.000 eura koju u slučaju odustanka kupca od kupovine zadržava prodavatelj. Na traženje I. okr. njena majka je potpisala taj predugovor, a na traženje II. okr. potpisala ga je i osoba navedena kao kupac.

Potom je II. okr. na račun majke I. okr. uplatio iznos od 45.000 kuna uz naznaku da se radi o plaćanju po navedenom predugovoru i da je uplatitelj osoba navedena kao kupac, a koja uplata je za jedini cilj imala isplatu dogovorenog iznosa nagrade od 6.000 eura I. okr. za donošenje oslobađajuće presude u kaznenom predmetu u kojem je II. okr. jedan od optuženika.

Zatim je I. okr., sukladno dogovoru, u navedenom predmetu 25. studenoga 2013. donijela presudu kojom se optuženici oslobađaju od optužbe. Prvostupanjska presuda postala je pravomoćna 18. rujna 2014., nakon čega je II. okr. na neutvrđeni način isplatio I. okr. preostali dogovoreni iznos od 9000 eura.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Splitu predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika", stoji u priopćenju.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju