Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Rasta cijene kruha neće biti do sljedeće žetve, kao ni rasta cijene struje i plina do ljeta, a proizvođači prehrambenih proizvoda izrazili su spremnost da u svojim kalkulacijama za pojedine socijalno osjetljive proizvode nađu prostora za korekcije cijena na niže.


Rekao je to potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Damir Polančec nakon popodnevnog sastanka s predstavnicima prehrambenih kompanija.

Vezani članci Slika nije dostupna Sindikalist Sever: "Kada su energenti pojeftinjavali tada su govorili da njihov udio i nije toliko visok da bi spuštali cijene" Slika nije dostupna Jeftiniji kruh, mlijeko i ulje 'mazanje' očiju građanima?

Polančec je uvjeren kako daljeg rasta cijena osnovnih prehrambenih proizvoda neće biti te će se vjerovatno naći prostor za korekcije prema dolje.

Podsjećajući da su analize pokazale da je na inflaciju u prosincu prošle godine najveći utjecaj imao rast cijena prehrambenih proizvoda i voća i povrća, Polančec je izvijestio kako je danas dogovoreno da se tijekom sutrašnjeg dana dobiju kalkulacije za najvažnije osnovne grupe prehrambenih proizvoda od svih proizvođača, a razgovori će se nastaviti tijekom sljedećeg tjedna.

Napomenuo je i kako proizvođači prehrambenih proizvoda imaju puno argumenata s kojima brane svoje kalkulacije s obzirom na rast cijena sirovina na svjetskom tržištu, te im zahvalio na spremnost da u svojim kalkulacijama nađu prostora za korekciju cijena na niže.

Dodao je i kako su 'umirili' proizvođače rekavši da neće biti rasta cijena struje i plina do ljeta ove godine, a onda će svi zajedno vidjeti gdje su i kako se kreću ostale cijene u Hrvatskoj.

Najavio je i kako će posebne sastanke održati s proizvođačima mlijeka i ulja, koji su dali određene sugestije kako da im se olakša situacija određenim zakonskim promjenama, a onda oni mogu izvršiti korekciji, ili obzirom na daljnji rast cijena uljarica u Europi i svijetu barem da zadrže cijene na sadašnjoj razini.