Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Flora i fauna

Evo što je otkriveno laboratorijskim testom jastuka...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gljivice, plijesan i grinje na jastuku? To je pokazalo nedavno istraživanje poznatog njujorškog medicinskog centra. Pa smo zato napravili svoje testiranje. Pozvali smo vas da nam dostavite stare jastuke, a zatim smo ih odnijeli u laboratorij.

Naime, opće je poznato, na jastuku se znojimo, a znoj prodire kroz jastučnicu. U unutrašnjosti jastuka nakupljaju se gljivice, plijesan i grinje. S vremenom one čine gotovo pola težine jastuka. Upravo ove podatke nedavno je iznio jedan poznati njujorški medicinski centar. Temeljem njihovih rezultata, ekipa  Provjerenog krenula je u naše testiranje.

Pročitajte i ovo Provjereno: Marijan Gregurina - 5 Život stao u pet vrećica Marijan je ostao bez svega, a država mu je pomogla sa 150 eura: "Nikad nisam zamišljao ovakvu starost. Nikad." Provjereno: Zadarska udruga - 1 Uz pomoć dobrih ljudi Zadarska udruga nakon priče Provjerenog dobila novi dom, ali posla je još mnogo: "To su djeca ovog grada i treba naći rješenje za njih"

Odnijeli smo pet jastuka koje smo prikupili od naših gledatelja na testiranje u laboratorij, neki od njih stari su i do 10 godina. Temeljito čišćenje bilo bi poželjno, barem dvaput u godini, poručuje Boris. On ih čisti svaki dan. 'Pa znoja, najviše se suočimo sa znojem na jastucima.'

Boris je godinama živio u Francuskoj - potom se vratio i u Hrvatskoj otvorio lanac kemijskih čistionica. Za njega bi na prvome mjestu trebala biti kvaliteta jastučnice. 'Navlake sprječavaju znoj i moljce. Puno je jednostavnije čistiti svaki tjedan, dva, tu navlaku nego jastuk.'

U Čakovcu izrađuju poliuretanske jastučnice

U čakovečkoj tvornici izrađuju se poliuretanske jastučnice. Kroz jastuk prekriven ovim materijalom, uvjeravaju nas, znoj ne prolazi. Lidija Sršen, tehnolog proizvodnje i razvoja tvrdi: 'Niti jedna tekućina do jastuka ne može doći da bi se uopće gljivice razvile.' Ipak, Hrvati malo kupuju ove jastučnice. Više od 70% proizvoda izvoze u Belgiju i Francusku.

Iz druge tvornice, također u Čakovcu, na godinu izađe 60 tisuća jastuka, isto toliko madraca i kreveta. Direktorica Benarda Cecelja tvrdi: 'Ne padajte na priče prodavača, svaki jastuk ima rok trajanja.' I oni većinom izvoze u zemlje zapadne Europe, hrvatsko tržište je, kaže, preplavljeno jeftinim, ali i nezdravim kineskim tkaninama i jastucima.

'Kina ima u svojim modelima jako puno formaldehida za koji je ustanovljeno da je kancerogen i bojim se da će nas takvim stvarima potrovati.' Nakon 7 dana dobili smo rezultate. 'Na podlozi smo vidjeli da ne rastu nikakve patogene vrste bakterija.' Niti jedan od 5 jastuka koji smo donijeli nije imao veću količinu gljivica ni plijesni. Ovakvi rezultati nisu iznenađujući, uvjeravaju nas u Zavodu. Vjerojatno se dogodilo to da su jastuci koje smo testirali dugo stajali u ormarima.

Odnosno, na njima dugo nitko nije spavao, nije se znojio. Kako nije bilo vlage - nije bilo prilike za razvoj gljivica i plijesni. Testiranje na količinu grinja u jastuku nigdje u Hrvatskoj nismo mogli napraviti. U Zavodu poručuju: 'Treba povremeno prozračiti i protresti jastuk, a sigurno je dobro da neko vrijeme stoji i na suncu kao što su to radile naše bake.'

Priče o velilkom nakupljanju gljivica, plijesni i grinja - najčešće su reklamni trikovi pomoću kojih vas prodavači pokušavaju uvjeriti da odaberete baš njihov proizvod. I iz ovoga ispitivanja može se zaključiti, svatko od nas može imati zdrav jastuk, pitanje je samo koliko držimo do higijene?

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene