Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Udarni tempo

VIDEO Mislite da vam je teško na poslu? Pogledajte ovo!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
S ekipama hitne pomoći u Posedarju kraj Zadra te u Šibeniku, naša ekipa provela je četiri smjene. Evo što su snimili!

Prva veća intervencija u našoj smjeni dogodila se u 15 sati u subotu. U šibensku Hitnu pomoć stigla je dojava o prometnoj nesreći na autocesti. Prvo je slijedilo probijanje kroz gradske ulice, pa noga na gasu na autocesti. Za prelazak udaljenosti od gotovo 20 kilometara, trebalo im je manje od 10 minuta.

Pročitajte i ovo Provjereno - problem nedostatka liječnika - 6 večeras u Provjerenom Patila u agoniji sa slomljenim kukom, jer nije bilo liječnika da je pregleda! Provjereno: Hitna pomoć - 4 Donosi Provjereno Satima čekala Hitnu pa preminula u bolnici. Inspekcija utvrdila pogrešku dispečerke, ogorčeni suprug: "Sad se osjećam još gore nego prvi put"

Po dolasku odmah su krenuli pomoći dvoje slovačkih turista koji su sletjeli s ceste, srećom ograda je zaustavila njihov automobil. 'Pa u principu ovako na prvi pogled nisu ozlijeđeni, barem ne teže. Unesrećeni, oboje su pri svijesti, odbijaju poći s nama s hitnom pomoći do bolnice, u principu žele ostati tu kraj auta, to je njihovo pravo da izaberu, ali, morat će mi potpisati da ne žele otići u bolnicu', ustvrdio je Liječnik Nikica Pezelj nakon pružanja pomoći.

U ovakvim situacijama, ako osobe koje su sudjelovale u nesreći izričito ne žele medicinsku pomoć, moraju potpisom potvrditi svoju odluku. Liječnici su nemoćni.

Ekipa hitne pomoći iz Posedarja pokriva veliki dio zadarske okolice. Dok smo mi pratili njihov rad, primili su dojavu oca koji je pronašao svoju 15-godišnju kćer u nesvijesti, u lokvi krvi, pred vratima kupaonice. 'Nije zapela pa pala, nego je ostala bez svijesti, došla je svijesti, samo na glavi ima jednu ranu koju će trebati kirurški obraditi', ustvrdila je nakon pregleda djevojke tehničarka Ana Maričić.

Tim liječnika i medicinskih tehničara, odnosno medicinskih sestara - mora raditi savršeno. Liječnik Nikica Pezelj govori nam o međusobnom povjerenju između kolega:
'S vremenom se razvije tu jedan jako prisan odnos između kolega.'

>> Intervencije naših timova hitne pomoći brže su od europskog prosjeka

12-satne smjene često i potraju puno duže. Odmora nema. A intezitet pomoći ovisi samo o entuzijazmu ovih ljudi, naime nedostaje ljudi. Pezelj prepričava svoja posljednja 24 sata: 'Noćašnjih 12 sati i današnjih 12 s tim da sam imao pauzu od sat vremena između, nažalost nemamo ljudi, i drukčije ne možemo.'

Plaže oko Zadra i Šibenika su krcate, manji gradovi uz obalu u turističkoj sezoni imaju i po 100 tisuća stanovnika više nego izvan sezone, a broj ekipa hitne pomoći je isti.

Hitna pomoć u Posedarju, specifična je. Naime, samo je jedan liječnik koji pokriva i ambulantu i dva vozila Hitne pomoći. Često se dogodi situacija da se na teren izlazi bez liječnika. Samo medicinski tehničari. Tako je bilo i nedavno kada se njemački turist teško ozlijedio u Nacionalnom parku Paklenica - prisjeća se Josip Verunica, medicinski tehničar. 'Pacijent je imao više ozljeda, imao je prijelom noge i žalio se na bol u prsima, u ruci, u kralježnici, više vanjskih ozljeda, ogrebotina na čelu, po rukama, nogama. Uglavnom, mi smo to odradili, ja i moja kolegica, onako kako smo mogli, u uvjetima u kojima smo to napravili, bili smo zadovoljni s tim poslom. Nakon svega toga kao iskustvo, naše prvo iskustvo bez liječnika na intervenciji, bilo je jako puno stresa, bilo je sumnji.'

S jednim liječnikom lakše se pokriti izvan sezone, no u sezoni gotovo je nemoguće. Institucije su uvidjele problem i reagirale, no interesa za posao liječnika u Posedarju jednostavno nema, priča medicinska tehničarka Ana Maričić. 'Naš zavod je raspisao natječaj za liječnike i na neodređeno i na određeno, jednostavno liječnici stoje po Zagrebu, Rijeci, Splitu, a kod nas nitko ne dolazi. Ne znam je li problem u obaviještenosti, ljudi ne prate natječaje, al' definitvno mi smo otvoreni s novim radnim mjestima i definitivno mi smo otvoreni da nam liječnici dođu.'

S intervencije na intervenciju, novih pacijenata sve je više i više. I umorni i odmorni, pomoć se uvijek mora pružiti jednako brzo i učinkovito. Iako u mnogim slučajevima moraju pomagati i nasilnima, alkoholiziranima, nezahvalnima i općenito pacijentima nespremnima za suradnju - osjećaj pružanja pomoći drugima, ono je što ih vodi dalje iz dana u dan, iz smjene u smjenu.  U prilogu Provjerenog pogledajte kako izgledaju njihove četiri smjene.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite PROVJERENO putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene