Početkom mjeseca prilikom sanacije križa koji se u potresu odvojio od zvonika crkve Presvetog Trojstva u Karlovcu pronađen je zapečaćeni svitak papira u staklenoj sondi iz 1794. godine. Donosimo fotografije dokumenata pronađenih u sondi.

Galerija


"Godine gospodnje 1938. za sretna vladanja kralja Petra II Karađorđevića, za bana Savske banovine Dra Viktora Ružića, kad je zagrebačkom nadbiskupijom upravljao Dr Alojzije Stepinac, nadbiskup i hrvatski metropolita i kad je gradom Karlovcem upravljao Dr Ivan Graho, načelnik, restauriran je ovaj toranj i križ na njemu troškom građana grada Karlovca Bogu na slavu, a kršćanskom svijetu na ponos", piše u jednom od dokumenata u kojem se navodi kako je u restauraciji velikim dijelom izmjenjen drveni i bakreni materijal kupole, uveden je novi munjovod te je uređen križ i pozlaćena jabuka. Restauraciju je izveo Hanzel Karlo, "limar i instalater vodovoda iz Metlike u Sloveniji".

Vezani članci Sanacija zvonika crkve Presvetog Trojstva u Karlovcu - 3 U sanaciji zvonika crkve senzacionalno otkriće: HGSS u još jednoj akciji pronašao zaista neočekivan predmet Karlovačka policija traga za muškarcem - 5 Prepoznajte li ga? Policija traga za muškarcem zbog pljačke u Karlovcu

Križ crkve Presvetog Trojstva ponovno zahtijeva obnovu nakon što je oštećen u potresu. Križ je, prema procjenama vatrogasaca, težak i do 400 kilograma, a nalazio se na visini od 57 metara. Križ je skinut uz pomoć velikih dizalica.

Pročelnica Konzervatorskog odjela u Karlovcu Sonja Kočevar izvijestila da će se u obnovu 227 godina stare lukovice zvonika i križa s jabukom financijski uključiti Grad Karlovac, Karlovačka županija i Ministarstvo kulture, a očekuje se i pomoć iz Europskih fondova za obnovu nakon potresa. Rekla je kako vjeruje da će se povijesni križ s crkve Presvetog Trojstva moći obnoviti i vratiti nakon obnove njezina zvonika.