Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gradonačelnik demantira

Podolnjak: Balirani otpad je varaždinska ekološka katastrofa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oko 100.000 tona baliranog otpada smještenih na južnom ulazu u Varaždinu više nisu ekološka bomba već su postali ekološka katastrofa, ustvrdio je nezavisni vijećnik Robert Podolnjak na sjednici Gradskog vijeća Varaždina.

'Riječ o ekološkoj katastrofi, jer su uokolo bala nastale bare u kojima se nakuplja otpadna voda', ustvrdio je na aktualnom satu sjednice Gradskog vijeća nezavisni vijećnik Robert Podolnjak dok gradonačelnik Goran Habuš tvrdi kako opasnosti od zagađenja nema.

Pročitajte i ovo Automobili - 3 Muke po parkingu Pravilnici se nisu mijenjali desetljećima: "Stisnem se koliko mogu, ali drugi ne paze" Ilustracija - 3 Sadašnjost i budućnost Nijedna zemlja nije imuna, a nose povijesnu odgovornost na leđima: 10 država poduzelo je važne korake

>>Telegraph: Varaždin je jedna od najbolje čuvanih hrvatskih tajni

Podolnjak je na sjednicu donio uzorak vode iz bara s odlagališta pojašnjavajući da otpadne vode više ne odlaze u zemlju te da one već sada predstavljaju ozbiljnu opasnost za zdravlje ljudi te životinja koje piju vodu s tih bara. On tvrdi da privremeno odlagalište otpada nema ni jednu karakteristiku potrebnu za deponij odnosno odlagalište otpada te da područje treba hitno sanirati.

Da u ovom trenutku nema opasnosti od zagađenja podzemnih voda ustvrdili su gradonačelnik Goran Habuš te pročelnik za komunalnu djelatnost Vlado Vlašić koji kaže da prema posljednjem ispitivanju kvalitete vode od travnja ove godine nema nikakvih pokazatelja da odlaganje otpada na tom području utječe na kvalitetu vode. Vlašić je dodao da se analiza vode provodi od početka odlaganja otpada na tom području.

>>Hrvatska prva u Europi po veličini teritorija koji je pod ekološkom zaštitom!

Osim Podolnjaka još je nekoliko vijećnika na aktualnom satu postavilo pitanja vezana uz rješavanja problema otpada u Varaždinu, tema koja u pravilu prevladava sjednicama gradskih vijeća unazad nekoliko godina. Habuš je ponovio da bi se koncesija s varaždinskom tvrtkom Univerzal, o zbrinjavanju novonastalog otpada, trebala potpisati do kraja ovog ili slijedeći tjedan. Što se tiče zbrinjavanja oko 100.000 tona baliranog otpada, Habuš kaže da se još uvijek čeka očitovanje Fonda za zaštitu okoliša koji bi trebao osigurati 40 posto sredstava za odvoz bala odnosno oko 40 milijuna kuna.

Varaždinski je gradonačelnik prvi put izvjestio javnost da će se s poslom odvoza bala početi najvjerojatnije na jesen, jer je preporuka stručnjaka da vrijeme ljetnih vrućina nije najpoželjnije vrijeme za obavljanje tog posla. (HINA)

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene