Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ekološka mreža

Hrvatska prva u Europi po veličini teritorija koji je pod ekološkom zaštitom!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok smo po eko uzgoju pri dnu europske ljestvice, prvi smo u Europi po veličini teritorija koji ćemo staviti pod ekološku zaštitu. Hrvatska namjerava više od trećine svog teritorija staviti u tu kategoriju, a europski je prosjek manji od 20 posto.

Građevinari proučavaju predloženu kartu ekološke mreže Hrvatske. Eko mrežu smatraju prijetnjom svim investicijama pa i državnim, poput HEP-ovih, ali i održivom razvoju zemlje. 'Nisu ispoštivani i uvaženi svi interesi. Znači, trebalo je pomiriti interes prirode i životinjskog i biljnog svijeta i interes čovjeka', kazao je Zvonimir Sever, predsjednik Hrvatske komore inžejera.

Pročitajte i ovo Iskorak u zaštiti životinja - 6 povijesni iskorak Zbog napuštanja životinje možete završiti u zatvoru: "Ljudi bi i vlastitu djecu ostavljali da nema kazne za to" Milorad Dodik i suradnici Reakcije na Schmidtovu odluku Predstava za javnost ili razlog za brigu? Parlament Republike Srpske usvojio nacrt zakona koji bi im davao znatno veće slobode

Za gradnju u eko području trebat će brojne dozvole pa i dopuštenje Europske Komisije. Prema prijedlogu ministarstva okoliša, dosadašnja nacionalna eko mreža s 47 posto teritorija srezana je za 10 posto. Pod zaštitom ostaje 37 posto kopnenog teritorija.

>>
UNESCO dodatno zaštitio Kopački rit

Hrvatska će biti europski prvak u zaštiti okoliša. Ispod je Slovenija s 35 posto zaštićenog teritorija i Bugarska s 33. Razvijene zemlje štite manje od 20, a Velika Britanija i Danska manje od 10 posto teritorija.

Predlagač, ministar okoliša kaže, mreža je rezultat znanstvenih činjenica. 'Cilj ove vlade i ovog ministarstva je, dakle, ne spriječiti razvoj, nego omogućiti da se osigura održivi razvoj tako da investicije i ekonomija idu ruku pod ruku sa zaštitom okoliša. Neće biti nikakvih problema za investicije ukoliko se na vrijeme planira, ukoliko se stručno krene u svaki projekt', kazao je ministar Zmajlović.

Eko mreža trebala bi pomoći u definiranju nacionalnih strategija poručuju aktivisti. 'Hrvatska ne zna što želi postići, u kojem smjeru se želi razvijati i koja područja treba koristiti za koje djelatnosti i to je nešto što nedostaje Hrvatskoj', kazala je Irma Popović Dujmović iz Svjetskog fonda za prirodu.

Ivan Vrdoljak, HNS-ov ministar gospodarstva prijedlog kolege iz SDP-a danas nije želio komentirati.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene