Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prema podacima Financijske agencije (Fina), na kraju ožujka ove godine u blokadi su bila 325.254 građana. Dug građana iz osnova iznosio je 43,37 milijardi kuna.


Krajem prošle godine u blokadi su pak bila 319.752 građana, dok je dug iznosio 42,76 milijardi kuna, priopćila je Fina.

Vezani članci Vinka Ilak, savjetnica Uprave u FINI Počinje prvi val ovrha: Stručnjakinja objašnjava što građani trebaju poduzeti kada vide da im je račun blokiran Opomena pred ovrhu Počinje blokiranje građana? Više od 170.000 prijedloga za ovrhu nakon zastoja zbog korone kreće u realizaciju

Analiza je pokazala i da je na zadnji dan ožujka u apsolutnom broju najviše dužnika i jednako tako najveći iznos njihova duga u Gradu Zagrebu.

"U odnosu na ukupan broj stanovnika županije, najviše je blokiranih građana u Koprivničko-križevačkoj (9,4 %) i Sisačko-moslavačkoj županiji (9,3 %). U odnosu na broj radno sposobnog stanovništva, najviše je blokiranih građana također u Koprivničko-križevačkoj i Sisačko-moslavačkoj županiji (14,1 %), a prema istom kriteriju slijede Bjelovarsko-bilogorska (13,1 %), Virovitičko-podravska (13,0 %), Osječko-baranjska (12,3 %) te Zagrebačka i Brodsko-posavska županija (12,0 %). Najmanji je udio blokiranih građana u broju radno sposobnog stanovništva u Dubrovačko-neretvanskoj županiji (8,6 %)", stoji u priopćenju Fine.

Kada je u pitanju prosječan iznos duga, najviše su blokirani građani Čakovca, čiji prosječan dug iznosi 367 tisuća kuna. Slijede građani Benkovca s dugom od 354 tisuće kuna, Samobora s dugom od 251 tisuću, Svete Nedelje s dugom od 241 tisuću, Velike Gorice s dugom od 212 tisuća, Varaždina s dugom od 205 tisuća te Zagreba s dugom od 201 tisuću kuna, dok su blokirani građani u preostalih 18 gradova s rang-liste gradova s najvećim iznosom blokade, u prosjeku dužni od 88 tisuća kuna (blokirani građani Siska) do 184 tisuće kuna (blokirani građani Svetog Ivana Zeline), priopćila je Fina.