Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Blokirani ne podržavaju

Zapeo otpis dugova, Vladin plan mogao bi pasti u vodu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vladin prijedlog Zakona o oprostu dugova mogao bi pasti u vodu i to zbog dijela u kojem se planira oprostiti dug koji građani imaju prema gradovima.

Vlada želi da FINA svakom tko svom gradu duguje do 10 tisuća kuna - dug oprosti. SDP-ovi gradonačelnici takav prijedlog smatraju nepravednim prema platišama i najavljuju da će ga rušiti.

Pročitajte i ovo Iskorak u zaštiti životinja - 6 povijesni iskorak Zbog napuštanja životinje možete završiti u zatvoru: "Ljudi bi i vlastitu djecu ostavljali da nema kazne za to" Milorad Dodik i suradnici Reakcije na Schmidtovu odluku Predstava za javnost ili razlog za brigu? Parlament Republike Srpske usvojio nacrt zakona koji bi im davao znatno veće slobode

''Meni to nema smisla s aspekta pravednosti. To može biti, ako se takav zakon usvoji, zakonski, ali to nije moralno i ako se takav zakon usvoji ja ću biti uvijek protiv toga. Zakon može ići kasnije na Ustavni sud na ocjenu ustavnosti'', rekao je Marko Vešligaj, gradonačelnik Pregrade (SDP).

A tamo bi, kažu, mogao pasti, jer prema Ustavu Vlada ne smije zadirati u djelokrug jedinica lokalne samouprave. Oporba tvrdi da im Vlada može samo predložiti da oproste dug, ali ne ih na to i natjerati, kao što ne može natjerati niti privatna poduzeća.

Ministar pravosuđa Dražen Bošanjaković kritike nije htio komentirati. Iz Udruge Blokirani pak poručuju kako takav propust pokazuje da Vlada djeluje samo populistički i da nema neki dugoročni plan.

''Mislim da je ishitreno, da to nije dobro promišljeno, da to zapravo nije nikakva konkretna prava mjera. Nama se sve čini da je to sve samo kozmetika. Mora se promijeniti zakon da bi se to moglo učiniti. Ne može se samo tako uzmeš - pa precrtaš'', rekla je Miljenka Ćurković iz udruge Blokirani.

O Vladinim mjerama još nema konsenzusa među gradonačelnicima s obzirom na to da dolaze iz različitih političkih opcija, no od čelnog čovjeka Udruge gradova - Željka Turka iz HDZ-a doznajemo da će o tome razgovarati idući tjedan.

Dok će HDZ-ovi gradonačelnici morati podržati prijedlog svoje Vlade, oporbeni kolege poručit će im i da Ministarstvo financija kažnjava otpis dugova ako prije nisu pokušani svi koraci naplate. Ministar financija za sad bez komentara - poručuje tek da je prijedlog zakona u javnoj raspravi idućih 30 dana te da će saslušati sve prijedloge.

 
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene