Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Okrenuli 5 milijuna kuna

Otkriveno kako je radila kriminalna mreža prodavača rabljenih automobila

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uskok je u petak pokrenuo istragu protiv odevet osoba koje sumnjiči da su izdavanjem nevjerodostojnih računa za najmanje 40 rabljenih vozila i neosnovanim iskazivanjem pretporeza i umanjenjem obveze uplate PDV-a, državni proračun oštetili za gotovo pet milijuna kuna.

Od devet osumnjičenih sedmero je hrvatskih državljana, jedan bosanskohercegovački, dok navodni organizator skupine za porezne utaje na rabljenim automobilima ima hrvatsko i češko državljanstvo.

Pročitajte i ovo Ilustracija Uskok traži informacije Dnevnik Nove TV neslužbeno doznaje: EPPO uopće nije izvijestio USKOK, a trebao je, o istrazi koju su pokrenuli u studenom 2023. Ilustracija Na području Splita Narko-banda pokušala ubiti šefa suparničke bande, pucali usred dana na prometnoj cesti

Uskok je zatražio da se osumnjičenima oduzime nezakonita korist, kao i da im se odredi istražni zatvor, o čemu će sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odlučiti u poslijepodnevnim satima.

Ne navodeći identitete osumnjičenih, Uskok je na svojoj internetskoj stranici u petak izvijestio kako ih tereti da su u sastavu zločinačkog udruženja utajili porez ili carinu, odnosno pomagali u tom nedjelu te krivotvorili službene ili poslovne isprave.

Tužiteljstvo sumnja da je navodni organizator od početka 2015. do siječnja 2018. povezao ostale radi pribavljanja "znatne nepripadne imovinske koristi za sebe i druge trgovinom rabljenim osobnim vozilima". Na temelju nevjerodostojne dokumentacije osumnjičeni su navodno "neosnovano iskazivali pretporez i umanjivali obveze uplata dužnih davanja po osnovi poreza na dodanu vrijednost (PDV) trgovačkih društava I. i III. okrivljenih", objavio je Uskok.

Riječ je o rabljenim automobilima koji su "na području Hrvatske i drugih država članica EU-a kupljeni od pravnih osoba obveznika PDV-a radi daljnje prodaje u Hrvatskoj". Pritom su "radi ostvarenja prava odbitka pretporeza u što većem iznosu ispostavljali račune s obračunatim i iskazanim iznosom PDV-a u kojima je neistinito prikazano da su društva, u kojima su okrivljenici odgovorne osobe, rabljena osobna vozila prodali društvima I. i III. okr. po cijeni znatno većoj od one koja je bila iskazana na računima dobavljača tih vozila".

Potom su vozila po znatno nižim cijenama prodavali društvima u vlasništvu četvorice osumnjičenih te drugim tvrtkama i osobama, a navodni je organizator za dio tako nabavljenih vozila ispostavljao račune jednom društvu bez iskazanog PDV-a, s naznakom prijenosa porezne obveze na kupca, u kojima je neistinito prikazano da su ta vozila prodana jednom češkom društvu.

Drugoorkivljeni je potom za ta vozila ispostavljao račune tvrtkama dvojice osumnjičenih, nakon čega su ih, po znatno nižim cijenama, fiktivno prodavali tvrtkama osumnjičenika, a vozila im stvarno nisu isporučena.

"Nevjerodostojne račune su VIII. i IX. okr., sukladno nalozima I. okr., znajući da u njima opisane isporuke vozila nisu izvršene, evidentirale u poslovnim knjigama dva trgovačka društva u dijelu obračuna pretporeza i prikazale u prijavama PDV-a koje su mjesečno podnosile nadležnoj poreznoj upravi", navodi Uskok.

Na opisani način okrivljenici su, izdavanjem nevjerodostojnih računa za najmanje 40 vozila i neosnovanim iskazivanjem pretporeza i umanjenjem obveze uplate PDV-a, proračun Republike Hrvatske oštetili za najmanje 4,96 milijuna kuna. Gotovo dva milijuna kuna država je pritom, kao preplaćeni PDV, vratila tvrtki prvoosumnjičenog koji je novac podijelio s ostalim osumnjičenicima. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene