Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na zagrebačkom Trgovačkom sudu sutra bi se trebalo održati prvo ročište po kolektivnoj tužbi koju su udruge Franak i Potrošač podigle protiv osam banaka zbog valutne klauzule u švicarskim francima i jednostrane promjene kamatne stope.


Ročište je zakazano za 8,30 sati kod suca Radovana Dobronića, potvrdila je glasnogovornica Trgovačkog suda Bernardica Novak Šarac.

Tužbom koja se temelji na Zakonu o obveznim odnosima i Zakonu o zaštiti potrošača traži se ukidanje valutne klauzule u "švicarcima" i dozvoljavanje valutne klauzule samo u eurima, za koje HNB ima mehanizam kontrole, te zabrana jednostrane promjene kamatne stope.

Kako su ranije objavili predstavnici udruga kolektivna tužba je podignuta protiv Zagrebačke banke, Privredne banke Zagreb, Erste & Steiermärkische banke, Raiffeisen banke, Hypo Alpe Adria banke, OTP-a, Splitske banke i Volksbanke. Tvrde i da bi se presuda trebala odnositi na sve korisnike kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima koji su uzeti u tim bankama.

Vezani članci Ilustracija (Foto: Pixsell, Duško Jaramaz) Duo koji je oštetio tvrtke u stečaju za više od 45 milijuna kuna idući će tjedan dobiti odluku o optužnici Slika nije dostupna Živi zid podnio tužbu protiv Hrvatske i MOL-a

>> Merkel i Sarkozy nisu uvjerili financijska tržišta, švicarski franak opet jača

Ročište je zakazano nakon što su se banke očitovale da nisu odgovorne, objavila je udruga Franak na svojoj internetskoj stranici.

U toj udruzi ističu da u Hrvatskoj ima preko 100.000 korisnika kredita vezanih za "švicarce", od kojih je 75.000 stambenih kredita, kojima su s obzirom na klizanje franka i promjene kamatnih stopa posljednjih godina rate otplate porasle od 35 do čak 100 posto. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.