Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mjere nisu pomogle

Merkel i Sarkozy nisu uvjerili financijska tržišta, švicarski franak opet jača

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Švicarski franak na svjetskim tržištima ponovno jača u odnosu na euro. Trend nisu zaustavile ni nove mjere švicarske središnje banke kojima se za 80 milijardi franaka povećavaju bankovni depoziti po viđenju.

Jačanje franka posljedica je nezadovoljstva financijskih tržišta dogovorom francuskog predsjednika Sarkozyja i njemačke kancelarke Merkel. Obećanja francuskog predsjednika Sarkozyja i njemačke kancelarke Merkel da su odlučni braniti euro nisu uvjerila svjetska financijska tržišta. Ulagači strahuju da je širenje dužničke krize u eurozoni i daljnje slabljenje zajedničke valute neizbježno. Odmah nakon otvaranja burzi, indeksi su snažno pali.

Pročitajte i ovo Dokumenti Čeka se odluka Vrhovnog suda Agonija sa švicarskim frankom se nastavlja: "Da me netko sad natjera da ponovno prođem kroz sve ovo, ja to ne bi mogao" Slika nije dostupna Nisu zadovoljni Laburisti: Fiksiranje tečaja je vatrogasna mjera

'Današnja reakcija tržišta je pomalo nesigurna jer se odluke ne doimaju tako hrabrima kao što su tržišta očekivala. Burze su jučer rasle očekujući precizne mjere', smatra Dominique Dequidt, burzovni analitičar. Ulagačima najave uspostave gospodarske vlade eurozone i ugradnja odredbi o balansiranom proračunu u ustave zemalja članica nije dovoljna.

'Dugoročno, europska financijska vlada bila bi poželjna, ali put do nje je nevjerojatno dug. Sjetite se da je stvaranje europskog ustava trajalo dvije godine. Ovaj će proces biti još dulji. To nije kratkoročno rješenje. Tržišta žele znati kako se Italija, Španjolska i druge nestabilne zemlje mogu stabilizirati', kaže Robert Halver, burzovni analitičar.

U međuvremenu nastavlja rasti vrijednost zlata i švicarskog franka. Jačanje nacionalne valute nisu spriječile ni nove mjere Švicarske središnje banke. Zbog posljedica na izvoz i straha od recesije, Švicaraca je vlada sazvala novu sjednicu. Očekuje se paket mjera od milijardu i pol franaka. Između ostalog, mala i srednja poduzeća mogla bi biti oslobođena plaćanja doprinosa za zdravstveno i mirovinsko osiguranje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene