Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Počinje nova školska godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Školska zvona jutros u 8 sati označila su početak nove školske godine 2007/2008. u školama širom Hrvatske za približno 400.000 učenika osnovnih škola i gotovo 200.000 srednjoškolaca.

Po prvi put u školske klupe sjest će 43.286 đaka-prvaka što je skoro tri posto manje prvašića nego lani. Istodobno, u prvi razred srednje škole ili gimnazije kreće nešto više od 52.000 učenika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon ljetnih praznika Za 560 tisuća učenika u ponedjeljak počinje škola Slika nije dostupna Svakog početka školske godine Policija akcijom 'Poštujte naše znakove' podsjeća na djecu u prometu

Ove školske godine, početak nastave pada točno na nacionalni dan žalosti za poginule vatrogasce pri gašanju požara na otoku Kornatu.

Iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa stoga preporučuju svim osnovnim i srednjim školama da se dan žalosti obilježi stavljanjem hrvatske zastave na pola koplja na školske zgrade.

Ministarstvo također navodi kako danas nije prikladno održavati kulturne, zabavne i športske priredbe i da planirane svečanosti treba odgoditi.

Također upućuje zamolbu ravnateljima škola da svojim profesionalnim i osobnim angažmanom osiguraju podjelu besplatnih udžbenika učenicima osnovnih škola i prvih razreda srednjih škola.

Ove godine su, po prvi put u cijeloj Hrvatskoj, udžbenici besplatni za sve učenike.

S novom školskom godinom, počet će i tradicionalna akcija
Ministarstva unutarnjih poslova "Djeca, prijatelji u prometu", s
ciljem da se zaštiti najmlađe sudionike u prometu. Svim učenicima prvih razreda policajci će održati predavanje o sigurnom sudjelovanju u prometu te će im podijeliti prigodne darove.

U Zagrebu, gradu u kojem je registrirano 450.000 automobila, na nastavu kreće ukupno 110.000 učenika osnovnih i srednjih škola. Među njima je i oko 8 tisuća đaka-prvaka, pa je gradonačelnik Milan Bandić povodom početka nove školske godine uputio molbu sugrađanima-vozačima da budu pažljiviji u prometu i da posebnu pozornost pridaju prometnoj sigurnosti učenika.

"Na svima nama, a posebno na vozačima, iznimna je odgovornost da učinimo sve da najmlađim Zagrepčanima osiguramo bezbrižno i sigurno pohađanje nastave i svakodnevnu šetnju našim gradom", poručuje Bandić.

U apelu vozačima također ističe da "skinu nogu s gasa" i učine sve da djeci početak školske godine bude što ugodniji, a prvašićima da prvi dan škole bude bezbrižan i radostan.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene