Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Norčev zamjenik tvrdi da nije bilo dojava o zločinima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Suđenje generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu za zločine u akciji Medački džep nastavljeno je nakon ljetne stanke današnjim svjedočenjem načelnika stožera 9. gardijske

brigade i Norčeva zamjenika u vrijeme akcije Zvonka Brajkovića koji je izjavio da nije imao dojava o zločinu nad civilima niti ih je vidio na terenu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Žalba na presude Norcu i Ademiju Slika nije dostupna DORH ide u Haag po dokaze protiv Domazeta i Sačića?

Brajković je u opširnom svjedočenju opisivao okolnosti koje su dovele do akcije i njezin tijek do 12. rujna 1993., kada je napustio ličko područje. U to vrijeme nije primio dojave o zločinu nad civilima, niti ih je vidio na terenu, iako zna da su srpskoj strani kasnije predani leševi.

"Ipak, teško je utvrditi tko su u to vrijeme uopće bili civili",
kazao je Brajković, dodajući da su tijekom Oluje pronašli jednu zapovijed iz vremena Medačkog džepa, u kojoj srpski zapovjednik iz Gračaca naređuje naoružavanje svih muškaraca do 60. i žena do 50. godine života.

Govoreći o zapovjednom lancu, Brajković je rekao da je zapovijed u kojoj su utvrđene glavne zadaće akcije izdao zapovjednik zbornog područja Gospić general Ademi te da su planove djelovanja kasnije razrađivali i drugi zapovjednici.

Brajković je rekao da se ne sjeća zapovijedi o osnivanju tzv. Sektora 1. kojim je, prema optužnici, zapovijedao Norac.

Dodao je da je Norac uglavnom izdavao usmene zapovijedi, a u akciji je zapovijedao i domobranskim postrojbama, što nije posebno navedeno u Ademijevoj zapovijedi za početak akcije.

Na pitanje Ademijeve obrane kako je Norac, ako nije bio zapovjednik posebnog sektora, mogao naređivati i domobranskim postrojbama,
Brajković je rekao da ni njemu to nije u potpunosti jasno.

Tužitelja Antuna Kvakana zanimalo je zašto u zapovijedima nema napomena o pridržavanju međunarodnog ratnog prava, a Brajković je kazao da su takve upute bile u prilozima zapovijedima.

Svom ratnom zamjeniku pitanja je s optuženičke klupe postavljao i Mirko Norac. Iako mu je sudac zbog sugestivnih rečenica zabranio više pitanja, u zapisnik je ipak ušlo da je uoči saslušanja pred haaškim istražiteljima bivši načelnik Glavnog stožera general Petar Stipetić sugerirao Brajkoviću da svjedoči i o nekim događajima nakon 12. rujna 1993. kada nije bio u Lici.

"Takav iskaz ipak nisam dao, niti ću ga dati", kazao je Brajković.

U prvom postupku preuzetom od Haaškoga suda Ademi i Norac terete se po zapovjednoj odgovornosti za zločine nad civilima tijekom akcije Medački džep te pretjerano i neselektivno granatiranje srpskih sela u kojima su stradali civili.

Glavna rasprava danas se nastavlja saslušanjem još jednog svjedoka.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene