Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Suđenje generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu za zločine u akciji Medački džep nastavljeno je nakon ljetne stanke današnjim svjedočenjem načelnika stožera 9. gardijske


brigade i Norčeva zamjenika u vrijeme akcije Zvonka Brajkovića koji je izjavio da nije imao dojava o zločinu nad civilima niti ih je vidio na terenu.

Vezani članci Slika nije dostupna Žalba na presude Norcu i Ademiju Slika nije dostupna DORH ide u Haag po dokaze protiv Domazeta i Sačića?

Brajković je u opširnom svjedočenju opisivao okolnosti koje su dovele do akcije i njezin tijek do 12. rujna 1993., kada je napustio ličko područje. U to vrijeme nije primio dojave o zločinu nad civilima, niti ih je vidio na terenu, iako zna da su srpskoj strani kasnije predani leševi.

"Ipak, teško je utvrditi tko su u to vrijeme uopće bili civili",
kazao je Brajković, dodajući da su tijekom Oluje pronašli jednu zapovijed iz vremena Medačkog džepa, u kojoj srpski zapovjednik iz Gračaca naređuje naoružavanje svih muškaraca do 60. i žena do 50. godine života.

Govoreći o zapovjednom lancu, Brajković je rekao da je zapovijed u kojoj su utvrđene glavne zadaće akcije izdao zapovjednik zbornog područja Gospić general Ademi te da su planove djelovanja kasnije razrađivali i drugi zapovjednici.

Brajković je rekao da se ne sjeća zapovijedi o osnivanju tzv. Sektora 1. kojim je, prema optužnici, zapovijedao Norac.

Dodao je da je Norac uglavnom izdavao usmene zapovijedi, a u akciji je zapovijedao i domobranskim postrojbama, što nije posebno navedeno u Ademijevoj zapovijedi za početak akcije.

Na pitanje Ademijeve obrane kako je Norac, ako nije bio zapovjednik posebnog sektora, mogao naređivati i domobranskim postrojbama,
Brajković je rekao da ni njemu to nije u potpunosti jasno.

Tužitelja Antuna Kvakana zanimalo je zašto u zapovijedima nema napomena o pridržavanju međunarodnog ratnog prava, a Brajković je kazao da su takve upute bile u prilozima zapovijedima.

Svom ratnom zamjeniku pitanja je s optuženičke klupe postavljao i Mirko Norac. Iako mu je sudac zbog sugestivnih rečenica zabranio više pitanja, u zapisnik je ipak ušlo da je uoči saslušanja pred haaškim istražiteljima bivši načelnik Glavnog stožera general Petar Stipetić sugerirao Brajkoviću da svjedoči i o nekim događajima nakon 12. rujna 1993. kada nije bio u Lici.

"Takav iskaz ipak nisam dao, niti ću ga dati", kazao je Brajković.

U prvom postupku preuzetom od Haaškoga suda Ademi i Norac terete se po zapovjednoj odgovornosti za zločine nad civilima tijekom akcije Medački džep te pretjerano i neselektivno granatiranje srpskih sela u kojima su stradali civili.

Glavna rasprava danas se nastavlja saslušanjem još jednog svjedoka.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju