Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Uhićenima u akciji 'Dijagnoza' određen jednomjesečni pritvor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istražni suci Županijskih sudova u Splitu i Osijeku odredili su jednomjesečni pritvor za 14 osumnjičenih u aferi 'Dijagnoza'. Podsjećamo, u ponedjeljak su u zajedničkoj akciji policije i USKOK-a uhićene u Osijeku i u Splitu dvije skupine osumnjičenih, ukupno njih 14, među kojima 6 liječnika.

Split. Istražni sudac Županijskog suda u Splitu, Davor Svalina, odredio je jednomjesečni pritvor za skupinu od devet osumnjičenih u aferi 'Dijagnoza'. Skupina od pet liječnika i drugih osumnjičenika sprovedena je jutros na saslušanje istražnom sucu. Večeras je donesena odluka o pritvoru, većinom zbog mogućeg utjecaja na svjedoke. Svi su u maricama i osobnim automobilima sa suda prevezeni u splitski zatvor Bilice. Među osumnjičenicima je psihijatar splitske bolnice Boran Uglešić, a veliki dio posla oko namještanja lažnih mirovina dogovarali su medicinska tehničarka Suzana Jelavić i njezin suprug Mladen Jelavić, umirovljeni časnik HV -a. Nitko nije priznao zločin, no policija ima snimke, izjave oštećenih, lažne nalaze i pečate te označeni novac. Lažne mirovine naplaćivali su i po 8 tisuća eura. 

Osijek.
Istražni sudac Županijskoga suda u Osijeku Miroslav Rožac odredio je danas jednomjesečni pritvor za petoro uhićenih u Osijeku sijeku u akciji Dijagnoza, izvijestio je predsjednik Županijskog suda u Osijeku Ninoslav Ljubojević.

Pročitajte i ovo Umirovljenica, ilustracija sve je sažvakala inflacija Mirovina je porasla i prvi put prešla 500 eura, no postoji jedan problem Vladimir Zelenski Nova smjena Zelenski smijenio šefa odjela tajne službe: Otkriveno što je učinila njegova supruga

Uhićene osobe privedene su iz osječke policije u Istražni centar Županijskoga suda u Osijeku danas u 10 sati. Državno odvjetništvo i USKOK zatražili su za svih petoro pokretanje istrage i jednomjesečni pritvor, kazao je Ljubojević.

Osumnjičeni su za tri kaznena djela: udruživanje za počinjenje kaznenih djela, primanje mita i zlouporaba položaja.

Među petoro uhićenih u ponedjeljak prije podne, od kojih je jedan liječnik, dvije su žene i tri muškarca.

Predsjednik Županijskloga suda Ninoslav Ljubojević rekao je
novinarima da ništa ne može komentirati jer istražni postupak vodi sudac Miroslav Rožac, koji je inače glasnogovornik Suda, a sad je zauzet ispitivanje uhićenika.

Novinari su izrazili nezadovoljstvo što su tri dana čekali pred
zgradom Županijskoga suda privođenje uhićenika, koji su danas u Istražni centar uvedeni na sporedni ulaz, dok su novinari u Splitu imali prigodu snimiti privođenje svih osoba. Ljubojević je rekao da to nije odlučio Sud, nego policija.

Podsjećamo, u ponedjeljak su u zajedničkoj akciji policije i USKOK-a uhićene u Osijeku i u Splitu dvije skupine osumnjičenih, ukupno njih 14, među kojima 6 liječnika. 

Uhićeni su pod sumnjom da su većem broju pripadnika HV-a i HVO-a omogućili dobivanje ili povećanje mirovina, invalidnina i ostalih braniteljskih povlastica. 

Dvije odvojene skupine radile su na osječkom i splitskom području, a osobe kojima su omogućivali povlastice za usluge su im plaćale od 3500 do 8000 eura.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene