Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Počele vrućine

BIT ĆE SVE TOPLIJE - Evo kako se najlakše rashladiti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pretežno sunčano, vrlo toplo, mjestimice i vruće vrijeme očekuje našu zemlju.

Pretežno sunčano, vrlo toplo, mjestimice i vruće vrijeme očekuje Hrvatsku u srijedu, izvijestio je Državni hidrometeorološki zavod u svojoj prognozi.

Pročitajte i ovo Ilustracija Promjena vremena Upaljeni meteoalarmi: Stiže olujni vjetar, nevrijeme i drastično zahladnjenje Ilustracija Vremenska prognoza Kakva će biti najavljena promjena vremena? Što sve možemo očekivati donosi meteorolog Ivan Čačić

U unutrašnjosti povremeno umjerena naoblaka. Vjetar većinom slab, na Jadranu poslijepodne ponegdje umjeren zapadni i sjeverozapadni. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 26 i 31 stupnjeva Celzijusa.

Ovakvo vrijeme idućih dana bit će vrlo poticajno i dobro će utjecati na naše zdravlje. Pa eto, uživajte u lijepom ljetu! Vrijeme se neće previše mijenjati ni u sljedeća najmanje tri dana. Bit će sunčano i sve toplije. U danima koji slijede sve češće ćemo tako spominjati Celzijeve tridesetice. A vi imajte na umu da će i UV indeks uglavnom biti vrlo visok pa se malo i pripazite.

I na Jadranu će barem do kraja tjedna prevladavati sunčano te svakako vruće. Najviša dnevna temperatura mogla bi i do 33. Ako ste ove dane izabrali za godišnji, dobro ste izabrali.

Ipak, vrućina se valja čuvati, naročito ako imate zdravstvenih problema. Stoga vam možda pomognu ovi savjeti za rashlađivanje:

1. Najjeftinija metoda je da iz stana 'izbacite' topli zrak. Prema zakonima termodinamike to se može postići postavljanjem ventilatora noću kraj otvorenog prozora koji će izbaciti topli užegli zrak, a umjesto njega će vam ući svježi noćni, hladniji zrak. Kad se vani opet počne zagrijavati jednostavno zatvorite prozore i uživajte u 'osvježenom stanu'. Glavna mana ovog principa rashlađivanja stana jest da učinci ne traju dugo. Zbog prodora sunčevih zraka zagrijavat će se i temperatura u vašem stanu što možete odgoditi zamračivanjem stana.

Jednostavan recept: Evo kako se rashladiti bez klima uređaja

2. Koliko vam se puta dogodilo da od vrućine niste mogli spavati noćima? Rješenje za to jednostavno je rashlađivanje kreveta. Za to vam ne treba nikakav skupocjen sustav već samo nekoliko hladnih obloga. Kako ne bi smočili krevet najbolje je iskoristiti one obloge u gelu koje možete nabaviti u svim drogerijama. Krevet rashladiti neposredno prije spavanja, a jedan oblog možete staviti i u jastučnicu. Iako krevet neće dugo ostati hladan kad legnete u njega, sigurno ćete lakše zaspati. Samo pripazite da prije spavanja maknete sve obloge da se ujutro ne bi probudili s drhtavicom.

3. U krevetu nosite prozračnu odjeću. Ovaj savjet nije nikakvo otkriće, ali naglašavamo ga jer zaista djeluje.

4. Za ljetne dane preporučuje se laganija hrana, no pokušajte u tu hranu ubaciti i koju ljutu papričicu. Ne previše, tek toliko. Ljuta hrana potiče vas na znojenje što je prirodni rashlađivač vašeg tijela. Sjetite se samo da se u nekim od najtoplijih klima svijeta priprema najzačinjenija hrana - Karibi, Indija, Jugoistočna Azija. Ako pak niste ljubitelj začinjene hrane, pokušajte jesti hladne salate, hladne juhe, ali pokušajte jesti manje jer rad metabolizma itekako zagrijava naš organizam.

5. Dane provodite u prirodnim 'klimatiziranim' prostorima - u šumama ili uz rijeke i jezera. Ako pak niste u mogućnosti vrijeme provoditi na takvim mjestima, uvijek vam preostaje nabaviti plastičan dječji bazenčić u kojem možete namakati noge uz omiljeno hladno piće.

Na većini cesta bez ograničenja

Na većini cesta promet teče bez posebnih ograničenja, osim na dionicama gdje traju radovi, izvijestio je HAK.

Državna cesta Trogir-Slatine (DC126) na Čiovu bit će zatvorena 1. srpnja od 14 do 14:15 sati, od izlaza iz Trogira do naselja Miševac (zbog miniranja u sklopu izgradnje pristupne ceste mostu kopno-otok Čiovo).

Na autocesti A1 zbog radova između čvorova Brinje i Žuta Lokva u smjeru Zagreba vozi se usporeno jednim trakom.

Na graničnim prijelazima nema dužih čekanja. Trajekti i katamarani plove prema redu plovidbe.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene