Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Slavoniji je počela žetva najvažnije krušarice, pšenice. Kombajni su na poljima, prva pšenica već u silosima, a cijena još uvijek nepoznata. Kuna i pol do dvije za kilogram zadovoljili bi slavonskog seljaka.


80-godišnji Miroslav Svalina 3 tone pšenice zamijenio je danas tek za list papira. Prva pšenica već je u silosima. O cijeni se u Hrvatskoj tek razgovara.

Vezani članci Slika nije dostupna Seljaci opet ne znaju otkupnu cijenu pšenice Slika nije dostupna Seljaci uznemireni: Kome će pripasti državna zemlja?

'U petak ćemo se sastati u Zagrebu. Pozvat ćemo sve relevantne udruge, sve relevantne otkupljivače, da pokušamo cijenu dogovoriti', kaže Matija Brlošić, iz Udruge poljoprivrednika Brazda. Na europskim burzama kilogram pšenice stoji između kunu i 50 i kunu i 70. Toliko očekuju i hrvatski seljaci.

Za očekivati je da će hrvatski seljak prihvatiti prvu cijenu koju ponudi otkupljivač. 'Svaki seljak očekuje da pokrije troškove i da nešto malo zaradi. To su prvi novci s kojima treba dočekati jesen'. dodao je Brlošić. Prava se cijena pšenice postiže u zimu. No, treba dočekati zimu. Skladištenje je za hrvatskoga seljaka preskupo. Na njegovoj će pšenici opet zaraditi netko drugi.