Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Seljaci zbunjeni

Počela žetva, cijena pšenice još uvijek nepoznata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Slavoniji je počela žetva najvažnije krušarice, pšenice. Kombajni su na poljima, prva pšenica već u silosima, a cijena još uvijek nepoznata. Kuna i pol do dvije za kilogram zadovoljili bi slavonskog seljaka.

80-godišnji Miroslav Svalina 3 tone pšenice zamijenio je danas tek za list papira. Prva pšenica već je u silosima. O cijeni se u Hrvatskoj tek razgovara.

Pročitajte i ovo Mesnica - 4 Plaćamo sve više Poskupjela još jedna namirnica: U Europi gore od Hrvatske stoje jedino Rumunjska i Bugarska Slika nije dostupna Strahuju od velikih proizvođača Seljaci uznemireni: Kome će pripasti državna zemlja?

'U petak ćemo se sastati u Zagrebu. Pozvat ćemo sve relevantne udruge, sve relevantne otkupljivače, da pokušamo cijenu dogovoriti', kaže Matija Brlošić, iz Udruge poljoprivrednika Brazda. Na europskim burzama kilogram pšenice stoji između kunu i 50 i kunu i 70. Toliko očekuju i hrvatski seljaci.

Za očekivati je da će hrvatski seljak prihvatiti prvu cijenu koju ponudi otkupljivač. 'Svaki seljak očekuje da pokrije troškove i da nešto malo zaradi. To su prvi novci s kojima treba dočekati jesen'. dodao je Brlošić. Prava se cijena pšenice postiže u zimu. No, treba dočekati zimu. Skladištenje je za hrvatskoga seljaka preskupo. Na njegovoj će pšenici opet zaraditi netko drugi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene