Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Počela Velika skupština SNV-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Zagrebu je jutros s radom počela Velika skupština Srpskoga narodnog vijeća (SNV) na kojoj sudjeluje 1682 vijećnika iz cijele Hrvatske, predstavnika organizacija koje okupljaju Srbe iz Hrvatske, a kao gosti na skupštini su predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Na skupštinu, iako je bio najavljen, nije došao predsjednik Srbije Boris Tadić, nego njegov izaslanik Bojan Pajtić. Nazočni su, među ostalim, vladika šabačko-valjevski Lavrentije i drugi uglednici Srpske pravoslavne crkve te predstavnici Srba s Kosova.

Pročitajte i ovo Ilustracija Narodi Jugoslavije Nova analiza genetskog podrijetla Srba, Hrvata, Bošnjaka i Albanaca mnogima se neće svidjeti: "Uvijek smo duboko u sebi znali" Slika nije dostupna Eskalacija sukoba Dodikovi parlamentarci ne odustaju od zastave RS-a u svim tijela vlasti, incidenti sve češći

Skup je počeo intoniranjem himni "Lijepa naša domovino" i "Bože pravde", a nakon toga je uslijedilo formiranje radnog Predsjedništva.

Nakon govora predsjednika Srpskoga narodnog vijeća Milorada Pupovca te pozdravnih govora gostiju predviđeno je usvajanje Izjave Velike skupštine SNV-a.

Najveći poslijeratni skup izabranih predstavnika Srba u Hrvatskoj održava se u povodu 160. godina od Majske skupštine u Srijemskim Karlovcima 1848. i 160. godišnjice ustoličenja patrijarha Josifa Rajačića. Na skupu u Srijemskim Karlovcima 1848. proglašeno je Srpsko vojvodstvo u koje su ušli Banat, Srijem, Baranja i Bačka.

U SNV-u ističu kako današnjom skupštinom žele ohrabriti sve sunarodnjake da ustraju na očuvanju svojega identiteta, povratu svojih izgubljenih prava i boljem organiziranju u Hrvatskoj.

Na skupštini, koja se održava u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, kao predstavnik Vlade RH nazočan je ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković. Nazočni su i saborski zastupnici, predstavnici diplomatskog zbora te drugi uglednici iz političkog, kulturnog i javnog života.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene