''Ne budi samo Srbin... Budi e-Srbin'', piše na plakatima koji su osvanuli u Hrvatskoj. Navodi se da ponuda vrijedi od 13. rujna do isteka zaliha. Otkrivamo o kakvoj se akciji radi.

Galerija Osvanuli plakati \'\'Budi e-Srbin\'\' stranica e-Srbin Stranica e-Srbin +0 Stranica e-Srbin

Na internetskoj stranici e-Srbin.hr možete pročitati detaljne upute kako postati e-Srbin.

Vezani članci London Sve je manje bijelaca, u Engleskoj i Walesu kršćani postali manjina: Rezultati popisa stanovništva šokirali Britance Muški i ženski poslovi: Ilustracija - 5 Jeste li znali da u Hrvatskoj postoje muška i ženska sela? "Drva sam ja sama, jedno 6 metara sam ja to iscijepala"

Uoči početka popisa stanovništva pokrenuta je kampanja za pripadnike srpske nacionalne manjine. Organizatori podsjećaju da sustav e-Građani omogućava građanima da samostalno koriste desetine usluga javnih tijela, bez kontakta sa državnom i lokalnom administracijom, bez čekanja u redovima i mogućih nesporazuma.

Osvanuli plakati \'\'Budi e-Srbin\'\' stranica e-Srbin (Foto: DNEVNIK.hr)

Omogućeno slobodno izjašnjavanje

''Na popisu stanovništva 2021. prvi je put otvorena mogućnost da se osobe koje su e-Građani sami popišu. Ta mogućnost osobito je značajna za nacionalne i druge manjine jer im omogućava u potpunosti slobodno izjašnjavanje'', objasnili su.

Naglašavaju da je ostvarivanje određenih kolektivnih prava pripadnika srpske zajednice moguće ovisno o njihovom udjelu u ukupnom broju stanovnika Republike Hrvatske koji se utvrđuje popisom stanovništva.

Ustavnim zakonom propisano je da se pripadnicima nacionalnih manjina, kojih ima više od 1,5% u ukupnom stanovništvu RH, jamči najmanje jedno, a najviše tri zastupnička mjesta pripadnika te nacionalne manjine u Saboru.

Osvanuli plakati \'\'Budi e-Srbin\'\' Stranica e-Srbin (Foto: DNEVNIK.hr)

Pripadnici nacionalnih manjina, koji u ukupnom stanovništvu Republike Hrvatske sudjeluju s manje od 1,5% stanovnika, imaju pravo ukupno izabrati najmanje četiri zastupnika pripadnika nacionalnih manjina.

''Vitalni interes''

Također je propisano da pripadnici nacionalnih manjina u općinama i gradovima u kojima sudjeluju u stanovništvu od 5% do 15% imaju pravo na jednog vijećnika – manjinskog predstavnika u predstavničkom tijelu jedinice.

Ako sudjeluju u stanovništvu općina i gradova sa više od 15% te u županijama s više od 5%, pripadnici nacionalnih manjina imaju pravo na razmjernu zastupljenost u predstavničkim tijelima. Ako se ne postigne zastupljenost predstavnika nacionalnih manjina u predstavničkim tijelima jedinice samouprave, raspisat će se dopunski izbori.

Osvanuli plakati \'\'Budi e-Srbin\'\' Stranica e-Srbin (Foto: DNEVNIK.hr)

Inicijatori akcije podsjećaju da o rezultatima popisa stanovništva ovise mnoga prava koja ostvaruje srpska zajednica. ''Zato je od vitalnog interesa zajednice da rezultati popisa što vjernije odražavaju stvarno brojno stanje Srba u Hrvatskoj'', zaključuju.

Kampanju su pokrenuli Srpsko privredno društvo 'Privrednik', Zajedničko vijeće općina, Prosvjeta, SDF i SNV.

Svrha je lakše i učinkovitije provođenje popisa u zajednici s ciljem pravovremenog informiranja zajednice o pravima i obvezama vezanim uz predstojeći popis stanovništva.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju