''Ne budi samo Srbin... Budi e-Srbin'', piše na plakatima koji su osvanuli u Hrvatskoj. Navodi se da ponuda vrijedi od 13. rujna do isteka zaliha. Otkrivamo o kakvoj se akciji radi.

Galerija


Na internetskoj stranici e-Srbin.hr možete pročitati detaljne upute kako postati e-Srbin.

Vezani članci Obilježja popisivača stanovništva 2021. - 1 Građani na meti prevaranata: Pogledajte kako će izgledati pravi popisivači, obratite pažnju na nekoliko stvari Popis stanovništva 2021. - 3 Jeste li se popisali? Još samo danas to možete sami, od ponedjeljka na teren izlaze popisivači. Čuvajte se prevaranata!

Uoči početka popisa stanovništva pokrenuta je kampanja za pripadnike srpske nacionalne manjine. Organizatori podsjećaju da sustav e-Građani omogućava građanima da samostalno koriste desetine usluga javnih tijela, bez kontakta sa državnom i lokalnom administracijom, bez čekanja u redovima i mogućih nesporazuma.

Osvanuli plakati \'\'Budi e-Srbin\'\'
stranica e-Srbin (Foto: DNEVNIK.hr)

Omogućeno slobodno izjašnjavanje

''Na popisu stanovništva 2021. prvi je put otvorena mogućnost da se osobe koje su e-Građani sami popišu. Ta mogućnost osobito je značajna za nacionalne i druge manjine jer im omogućava u potpunosti slobodno izjašnjavanje'', objasnili su.

Naglašavaju da je ostvarivanje određenih kolektivnih prava pripadnika srpske zajednice moguće ovisno o njihovom udjelu u ukupnom broju stanovnika Republike Hrvatske koji se utvrđuje popisom stanovništva.

Ustavnim zakonom propisano je da se pripadnicima nacionalnih manjina, kojih ima više od 1,5% u ukupnom stanovništvu RH, jamči najmanje jedno, a najviše tri zastupnička mjesta pripadnika te nacionalne manjine u Saboru.

Osvanuli plakati \'\'Budi e-Srbin\'\'
Stranica e-Srbin (Foto: DNEVNIK.hr)

Pripadnici nacionalnih manjina, koji u ukupnom stanovništvu Republike Hrvatske sudjeluju s manje od 1,5% stanovnika, imaju pravo ukupno izabrati najmanje četiri zastupnika pripadnika nacionalnih manjina.

''Vitalni interes''

Također je propisano da pripadnici nacionalnih manjina u općinama i gradovima u kojima sudjeluju u stanovništvu od 5% do 15% imaju pravo na jednog vijećnika – manjinskog predstavnika u predstavničkom tijelu jedinice.

Ako sudjeluju u stanovništvu općina i gradova sa više od 15% te u županijama s više od 5%, pripadnici nacionalnih manjina imaju pravo na razmjernu zastupljenost u predstavničkim tijelima. Ako se ne postigne zastupljenost predstavnika nacionalnih manjina u predstavničkim tijelima jedinice samouprave, raspisat će se dopunski izbori.

Osvanuli plakati \'\'Budi e-Srbin\'\'
Stranica e-Srbin (Foto: DNEVNIK.hr)

Inicijatori akcije podsjećaju da o rezultatima popisa stanovništva ovise mnoga prava koja ostvaruje srpska zajednica. ''Zato je od vitalnog interesa zajednice da rezultati popisa što vjernije odražavaju stvarno brojno stanje Srba u Hrvatskoj'', zaključuju.

Kampanju su pokrenuli Srpsko privredno društvo 'Privrednik', Zajedničko vijeće općina, Prosvjeta, SDF i SNV.

Svrha je lakše i učinkovitije provođenje popisa u zajednici s ciljem pravovremenog informiranja zajednice o pravima i obvezama vezanim uz predstojeći popis stanovništva.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju