Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Počela je sezona berbe šparoga. Ima ih i na tržnicama, ali po paprenim cijenama - 30 kuna za stručak. A dok cijene idućih tjedana ne padnu, iz Hrvatskih šuma upozoravaju - na njihovom zemljištu brati se može samo uz plaćanje naknade.


Granulo je sunce i Radoslav Baričević iz Slivnice Donje je u berbi šparoga. Ove godine niknule su kasnije nego lani. Zbog hladnoće.

Vezani članci Tartufi - 4 Nekad su ga jele svinje, a sada košta više od 5000 eura: "Kažu da se to u 30 godina nije dogodilo" Gorivo / Ilustracija Od ponoći nove cijene goriva: Konačno bolje vijesti za jedan dio vozača

"Šparoga to ne ljubi baš. Ona hoće toplinu, kao i sve dame", šali se Radoslav.

On bere na svom zemljištu. Da to čini u državnim šumama, za stručak u kojem je 40 šparoga platio bi 3 kune naknade. Berači od šumarija mogu zatražiti i dozvole koje također moraju platiti. Dan stoji 10, vikend 20, tjedan 70, a mjesec - 150 kuna.

"Je li?! 'Oćemo li još platiti i ovo sunce što nas grije?! Tko je naplatio one što su nam pokrali u Vladi novac? Sad bi nam još i ove šparoge od grla da im dademo?! Još i to, da napune džep", ljuti se prodavačica na tržnici Jela.

Ljutili se berači ili ne, pravila se moraju poštivati i ove sezone. A nadzor provodi šumarska inspekcija.

"Predviđene kazne za neovlašteno sakupljanje iznose od 1000 do 7000 kuna. Koliko nam je poznato, prošle godine nije izrečena nijedna kazna", stoji u priopćenju Hrvatskih šuma.

Kako sezona bude odmicala, šparogama bi cijena mogla pasti. Dok naknadama i kaznama za neovlašteno branje - sigurno neće. 

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju