Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Istri je počela i sezona nautičkog turizma. Prvi turisti već su uplovili u neke od istarskih luka. Najviše Talijana, Austrijanaca i Nijemaca. Sudeći prema sadašnjim posjetima, ovog će se ljeta tražiti vez više.


Prvi turisti na luksuznim jahtama i jedrilicama stigli su u Istru. Dvoje Austrijanaca svoju su jahtu privezali u pulskoj marini. 'Odlučili smo pristati u ovoj marini jer je blizu centra grada, a to ima svoje prednosti. Sve je na dohvat ruke', rekli su nam austrijski turisti. Istru su već posjećivali, no ovo im je prvi dolazak morskim putem.

Vezani članci Čimpanza Majmunski bonton: Mala čimpanza gađala turiste pa dobila bolnu lekciju od mame HŽ Koliko to traje put od Zagreba do Pule?! HŽ još jednom neugodno iznenadio putnike

'Ne očekujemo ništa posebno, posebno je samo to što smo tu. Uživat ćemo u hrani, gostoprimstvu i što bolje iskoristiti vrijeme koje ćemo provesti u Puli', kažu turisti. Nautički turizam blizak je svim Istarskim lukama. Svake godine najveći hrvatski poluotok posjeti sve više brodova na kružnim putovanjima, jahti te linijskih i izletničkih brodova.

'Sezona je počela, gostiju ima, lagano dolaze. Očekuje se 6 mjesec, 7 i 8 da će biti veliko pristizanje gostiju, najviše Talijana kao i prošle godine', kaže mornar Davor Vidović. Prema najavama, samo u Rovinj, najveću nautičku silu u Istri, ovo bi ljeto trebalo uploviti 69 kruzera. Očekuje se i preko 250 mega jahti. Posebnu čar jahtašima u Istri čini posjet mnogobrojnim otocima. Od znamenitih Brijuna sve do malih skrovitih plaža nerazvikanih otočića.

'Posjetili smo razne otoke, razgledali prekrasne Brijune. Bilo bi lijepo ostati što duže da upoznamo i neka skrovita mjestašca', kaže Alberto, koji je u Istru stigao iz susjedne Italije. 'Nisam prije bila u Istri, sve doživljavam intenzivno, kako gradove tako i otoke', dodaje njegova sunarodnjakinja Alessia. Istarski nautički turizam bi, iskoristi li sav svoj potencijal, ove godine zaista mogao doživjeti svoj najveći procvat.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju