Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slavlje

Počela Festa!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U našem Dubrovniku nikoga nisu omele niske temperature da počnu slaviti jedan od najvažnijih dana u godini - festu Svetoga Vlaha. Današnjim podizanjem svećevog barjka na Orlandov stup i ritualnim puštanjem golubica i službeno je otvorena 1040. Festa svetog Vlaha.

Na Orlandov stup je podignut barjak svetog Vlaha i počela ja 1040. Festa. Nakon što su se pred crkvom poklonili svi barjaci unutar zidina, krenulo je, rektor crkve svetog Vlaha pročitao je čestitke iz cijeloga svijeta. 'Na brodu kapetan a doma festanjul, Ivica Župan s motornog broda Libra čestita svima, a napose festanjulima', pročitao je rektor crkve Sv. Vlaha Toma Lučić.

Pročitajte i ovo Policija je uhitila dvojicu mladića koja su sudjelovala u tučnjavi Video se brzo proširio Dubrovačka policija reagirala nakon snimke brutalne tučnjave: Uhićena dvojica maloljetnika Privedena Albanka - 3 Česte nesreće Dnevnik Nove TV doznao zašto je područje na kojem se dogodila stravična tragedija - opasno: "To na tijelo ima efekt kao da je pod utjecajem alkohola"

Za sutrašnju festu i veliku procesiju Dubrovkinjesu već spremne. 'Cijelu godinu traje priprema. Moja se obitelj trudi i trsi da bi dostojno obilježila. A najmanje kuhanje, a najviše su običaj', rekla je jedna Dubrovčanka. Festu je prvi puta otvorio novoizabrani dubrovački biskup msg. Mate Uzinić, koji će sutra predvoditi svetu koncelebriranu misu.

Običajima su se priključili i dubrovački hotelijeri, koji su za Dubrovčanei sve goste pripremili dubrovački specijalitet, šporke mmakarune Dolazak vinara iz cijele županije na Festu nije zaustavila ni snježna mećava. 'Sigurno je bilo teško se probiti do ovdje, ali došli smo', rekao je vinar Dario koji je stigao s Pelješca.

Upravo bi snijeg mogao biti glavno oobilježjesutrašnje Feste, snijeg na blagdan dubrovačkog zaštitnika prava je rijetkost.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene