Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najranije 2023. godine

Hrvatska ušla u čekaonicu za euro: Plenković otkrio po kojem tečaju će se euro mijenjati za kune, Marić objasnio kako će se spriječiti inflacija cijena

Andrej Plenković
Andrej Plenković DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Boris Vujčić, guverner HNB-a Boris Vujčić, guverner HNB-a Foto: DNEVNIK.hr Andrej Plenković Andrej Plenković Foto: DNEVNIK.hr +0 Zdravko Marić Galerija 1/3 >>
Hrvatska je primljena u Europski tečajni mehanizam (ERM II), svojevrsnu čekaonicu za ulazak u eurozonu.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u Banskim je dvorima održao konferenciju za medije oko ulaska Hrvatske u Europski tečajni mehanizam (ERM II).

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Govorio i o obnovi Plenković poslao poruku BiH pa poručio: "Naša flota jedna je od najvažnijih na Mediteranu" Premijer Andrej Plenković Bez puno komentara Plenković o porukama s mobitela Josipe Rimac: "Nemam pojma tko je AP. To je potpuno nebitno"

Uz njega su bili ministar financija Zdravko Marić i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić.

"Hrvatska je primljena u Europski tečajni mehanizam (ERM II), svojevrsnu čekaonicu za ulazak u eurozonu. Ovo je taj korak kojeg nazivamo predvorje eurozone. Naše članstvo podržava EK. Mi smo trenutno po broju stanovnika najmanja članica EU koja još nije preuzela euro. Po određenim parametrima smo vezani uz euro.", kazao je Plenković.

Odluku o ulasku u ERM II donose zemlje koje sudjeluju u tom mehanizmu, to jest 19 zemalja eurozone i Danska te predstavnici Europske središnje banke.

Određen tečaj

Odlučeno je da središnji tečaj kune za euro bude 7,53450 kuna, kazao je. 

U odnosu na taj tečaj sve dok ne uvedemo euro bit će dopušten pad ili rast tečaja kune od najviše 15 posto. Drugim riječima, 7,53450 kuna za euro jest središnji tečaj po kojem ćemo zamjenjivati kune za eure, objavio je ECB. 

Plenković je na konferenciji za novinare otkrio i daljnje planove. "Smanjivat ćemo javni dug", kazao je i govorio o iskustvima drugih zemalja. "Mi ćemo i dalje raditi svoje planove, ali sa današnjim danom smo dodatno ojačali reputaciju zemlje. Ovo će značiti za nas jednu novu legitimaciju. Ovo je uspjeh cijelog hrvatskog društva i znači za našu stabilnost", kazao je Plenković. 

Guverner Vujčić kazao je kako moramo biti zadovoljni što je ovaj posao napravljen u roku. "Većina je mislila da to nećemo uspjeti. Nije bilo lako. Morali smo napraviti jako puno tehničkog posla. Uspjeli smo u 4 mjeseca završiti cijeli posao", kazao je Vujčić. 

"Od sada više nema političkih odluka"

"Mi smo danas ušli u tečajni mehanizam i to znači da tečaj ostaje isti, tečajna politika HNB se neće promijeniti. Možete biti pouzdani u nastavak stabilnosti tečajne politike HNB-a. Ušli smo u bankovnu uniju i to znači da HNB imenuje svog člana i u Europskoj središnjoj banci imamo glas kao i ostali. Ušli smo i u zajednički sanacijski mehanizam EU i imat ćemo ista prava i obaveze kao i ostale zemlje. Ovo znači i veće povjerenje investitora u Hrvatsku i put Hrvatske u eurozone i to se promatra kao pozitivna vijest. U iduće dvije godine Hrvatska treba zadovoljiti nominalne kriterije konvergencije i u ovome trenutku je izašla iz političke sfere, isključivo o izvršenju konvergencije, inflacije, javnog duga i tečaja ovisi kada će Hrvatska ući u euro zonu. Od sada više praktički nema političkih odluka", kazao je Vujčić. 

Ministar Marić je rekao da će Hrvatska pet mjeseci prije uvođenja eura uvesti dualne cijene, odnosno cijene u kunama i cijene u eurima.

"Sigurno je da je i dalje u našim rukama porezna politika i to ima efekt na cijene", kazao je. 

Hrvatska može računati na ulazak u eurozonu najranije 2023. godine, a Plenković je uvjeren da bi to moglo biti riješeno do kraja mandata ove Vlade, odnosno 2024. godine. 

Sastanak s Janšom

Na sastanku Andreja Plenkovića i predsjednika Vlade Slovenije Janeza Janše u Otočcu Ob Krki, objavljeno je kako je Hrvatska primljena u Europski tečajni mehanizam (ERM II).

Država članica koja želi uvesti euro mora najmanje dvije godine provesti u mehanizmu ERM II prije nego što uvede zajedničku europsku valutu, što znači da Hrvatska može računati na ulazak u eurozonu najranije 2023. godine.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene