Premijer Andrej Plenković sastao se sa slovenskim kolegom Janšom
Premijer Andrej Plenković sastao se sa slovenskim kolegom Janšom Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković sastao se sa slovenskim kolegom Janezom Janšom u Otočcu na Krki.


Prvi je to susret dvojice premijera. Glavna tema razgovora bila je borba protiv koronavirusa. U hrvatskoj delegaciji bili su i ministri unutarnjih poslova, zdravstva i turizma te dvoje članova Nacionalnog stožera civilne zaštite. Slovensku stranu uz premijera Janšu predstavljali su ministri gospodarstva i unutarnjih poslova te direktor Instituta za javno zdravlje.

Vezani članci Cijepljenje, ilustracija (FOTO: Dusko Jaramaz/PIXSELL) Na sjednici VNS-a razgovarali i o obveznom cijepljenju: "Moramo učiniti sve da se protiv korone cijepi najveći broj građana" Bar, ilustracija Ma ne, nema tu nikoga: Policiju uvjeravao da je zatvorio kafić pa u skladištu našli 13 gostiju. Među njima i 69-godišnjak

Janša je na početku zahvalio Plenkoviću što se brzo odazvao pozivu na radni ručak o epidemiološkoj situaciji.

"Ipak bih čestitao gospodinu Plenkoviću na izbornoj pobjedi, a i na vijesti koja je stigla prije nekoliko minuta, a to je da je Hrvatska ušla u ERM2, pa ćemo tamo uskoro moći plaćati eurom", kazao je Janša.

Kazao je kako ga jako raduje informacija o mjerama koje je Hrvatska poduzela na vanjskim granicama EU i što pripremamo aplikaciju o širenju zaraze.

"Zahvaljujem Sloveniji na podršci za ulazak u ERM2. Budući da mi nekih drugih otvorenih temama, mi smo isključivo razgovarali o koronavirusu", rekao je Plenković na konferenciji za medije nakon radnog ručka. 

Usklađenost mjera

"S obzirom na brojne kontakte ne samo zbog turizma nego i prometa i gospodarstva, važno je da mjere Hrvatske i Slovenije budu što više usklađene. Veliki broj slovenskih državljana ima nekretnine u Hrvatskoj i nama je u interesu da oni mogu doći. Kao što i Hrvati dolaze u Sloveniju, bilo to zimski ili ljetni mjeseci. Hrvatska priprema tu aplikaciju, ona će biti gotova za desetak dana", rekao je Plenković.

Osvrnuo se i na turističku sezonu.

"Što se tiče broja turista, on je prema podacima eVisitora, imamo 92 tisuće slovenskih turista u Hrvatskoj. Na nama je da poduzimajući mjere na nacionalnoj razini smanjimo broj zaraženih. Sedam hrvatskih obalnih županija je u tzv. zelenoj zoni, to je jedan podatak koji je ohrabrujuć. Mi ćemo poduzimati potrebne mjere. Najvažnije je prevenirati buduće zaraze i inzistirati na odgovornom ponašanju. HDD - higijena, dezinfekcija, distanca", kazao je Plenković.

Podsjetimo, zbog situacije s koronavirusom Plenković i Janša prethodnih su se dana čuli telefonom.