Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reakcije na Sanaderove pokude

'Platit ću misu što se maknuo, koliko je zla napravio'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Puštajući iz ruku kormilo države' i odlazeći s čela HDZ-a Ivo Sanader prošle je subote na stranačkom skupu u zagrebačkoj Areni podsjetio kako se Hrvatska nalazi u najvećoj krizi te još jednom dao packu bankarima, poslodavcima, sindikatima, studentima i poljoprivrednicima.

'Danas su u pitanju temelji za budućnost i ekonomski prosperitet Hrvatske. To moraju shvatiti bankari i poslodavci kada žele staviti profit iznad općeg dobra hrvatskog društva, to moraju shvatiti sindikati kada borbom za plaće ugrožavaju radna mjesta. Toga moraju biti svjesni studenti, kada drugima blokiraju pravo na rad i na učenje, to moraju znati i poljoprivrednici, kada prijete blokadom cesta i graničnih prijelaza', rekao je Sanader koji se pri povlačenju iz politike još jednom osvrnuo na, kako je rekao, sebično ponašanje drugih.

Pročitajte i ovo Rad nedjeljom - 1 PODIJELJENA MIŠLJENJA Koliko vrijedi rad nedjeljom u Hrvatskoj? "Ne može mi to nitko platiti, da radim subotu i nedjelju. To nema cijene" Slika nije dostupna Sindikati i poslodavci bez dogovora o minimalnoj plaći

Prozivaju nas, a poticaji i ulaganja kasne

'Seljaci su najveći kreditori ove države, jedini smo koji besplatno kreditiramo državu', reagirao je na Sanaderove izjave Slavko Novaković, iz Kooordinacije seljačkih udruga. 'Poticaji kasne, ulaganja kasne, a država bi trebala štititi domaću proizvodnju hrane. Oni su nas doveli u probleme i oni bi te probleme trebali riješiti, pa svugdje na svijetu država štiti svoje seljake. Da je Sanader ozbiljan, ne bi nas ostavio sada kada je najteže', dodao je Novaković. Poručio je kako se seljaci sada bave žetvom, jer su oni ipak ozbiljni, a od nove vlade očekuje da će ispoštovati ono što je dogovoreno. 'Očekujem da se pojavi netko pametan tko će osmisliti način na koji povezati poljoprivredi i turizam s onim što troše građani te zaustaviti uvoz', završio je Novaković.

'Neka se proračun ne lomi samo preko naših leđa'

Na Sanaderove riječi osvrnuo se i Ivica Miketek, predsjednik Udruge mljekara Osječko-baranjske županije, koji kaže da je Sanader trebao biti otvoren pa reći da svi propadamo. 'Mi smo na rubu propasti, nismo tražili ničiji novac, samo da nam daju ono što je naše. Tražimo kredite na 15 godina i kamate od 4 posto', rekao je Miketek koji je optimističan kada je u pitanju nova Vlada. 'Kosor i Polančec će ispuniti obećanja, bit će s njim lakše pregovarati. Neka se proračun lomi preko leđa od svih, a ne samo preko seljaka', rekao je Miketek. 'Neka prvo uzmi od onih koji imaju, a ne odmah od poljoprivrednika. Platit ću misu što se ovaj maknuo, koliko je samo zla učinio tijekom svog mandata', dodao je Miketek.

Odričemo se profita do zadnjih mjera izdržljivosti

Na riječi da poslodavci stavljaju profit iznad općeg dobra hrvatskog društva reagirao je Đuro Popijač, predsjednik Udruge poslodavaca. 'Opće dobro ovisi o životu gospodarstva koje u tržišnoj privredi ne može funkcionirati bez profita. On je pokretač gospodarstva.', rekao je Popijač i dodao kako su se poslodavci u vrijeme krize odriču profita do zadnjih mjera izdržljivosti. Od nove Vlade očekuje pokretanje toliko spominjanih reformi, otvaranje promjena u društvu i pokretanje ekonomije koja je dovedena do velike potrošenosti. 'Nema vremena i prostora za pesimizam i neočekivanja, određene mjere moraju se poduzeti kako bi što prije izašli iz krize', rekao je Popijač.

Sindikati nikada nisu bili sebični

Zadnju packu sada bivšeg premijera Sadanera prokomentirao je Zvonimir Laktašić, iz Sindikata hrvatskih učitelja. 'Sindikati nikada nisu bili sebični niti su razmišljali pojedinačno. Naprotiv, uvijek razmišljamo globalno i uvijek se pokušavamo dogovoriti', rekao je Laktašić te dodao da ako je kriza u državi, neka teret snose svi, a ne samo radnici u prosvjeti i javnom sektoru. Na upit što očekuje od novog rebalansa proračuna i misli li da će biti rezanja plaća, Laktašić je rekao kako je sve moguće, no najcrnije prognoze ipak ne očekuje. 'Nama su već srezali plaće, mi smo svoj obol dali. Mi samo tražimo da se s nama razgovara, da se jasno kaže što se događa u državi pa da zajedno vidimo što ćemo učiniti', rekao je Laktašić.

>> Jadranka Kosor preuzela dužnost premijerke

>> Mogu li novi ljudi izvući Hrvatsku iz krize?

Ključna uloga banaka

'Hrvatske banke su odigrale značajnu ulogu u podizanju kvalitete života građana, u proteklim su desetljećima kreditirale ukupno gospodarstvo,sudjelovale u brojnim državnim aranžmanima poticanja malog i srednjeg poduzetništva, pomagale hrvatsku industriju', kaže Ivana Prgomet, savjetnica za odnose s javnošću Hrvatske udruga banaka naglasivši kako oni nemaju praksu komentirati tuđe izjave već govori u kontekstu teme o kojoj se raspravlja. Istakla je kako brojni novi gospodarski projekti i mnoga nova radna mjesta nisu mogla nastati bez uloge hrvatskih banaka, bilo direktnim angažmanom ili angažmanom njihovih većinskih vlasnika.

Jesi li Sanaderove izjave licemjerne?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene